Amsterdamse Proeflokaal op het Stadionplein failliet

Amsterdamse Proeflokaal op het Stadionplein failliet

Het Amsterdamse Proeflokaal op het Stadionplein in Amsterdam-Zuid is failliet verklaard. Het restaurant van mede-eigenaar Jan Semeins (Brasserie Paardenburg, HME Group) opende in april 2018 haar deuren Op 29 januari werd het failliet verklaard.

Naast Jan Semeins was ook diens echtgenote, Renate, eigenaar. Evenals Peter Klok. Het Proeflokaal was een opleidingspartner van House of Hospitality van het ROC van Amsterdam. De 1800 (!) vierkante meter werden naast een restaurant gevuld met een bierwereld, wijnwereld, een workshop-ruimte en proeftafels.  ‘Op een oppervlakte van 1800 vierkante meter proeven gasten al het lekkers uit Amsterdam, zeiden de oprichters bij de lancering.

Crowfunding

Het restaurant kreeg voor de opening in 2016 een financiële injectie van 700.000 euro van  399 crowdfunders via Collin. Het is nog niet duidelijk of zij hun inleg terugkrijgen, zegt een woordvoerder van Collin Crowdfund, tegen de Amsterdam krant het Parool. Leveranciers van het Proeflokaal legden gezamenlijk ook 700.000 euro in en de ondernemers zelf 400.000. Semeins sprak bij de crowdfunding campagne over een totaal bedrag van 1,8 miljoen euro.

Het hotel dat op de bovenste twee verdiepingen van het pand op het Stadionplein zit – Twenty Eight, heeft niets met het faillissement te maken.

De website van het Proeflokaal is offline en bij restaurant wordt de telefoon niet beantwoord.  Het is niet bekend of het restaurant een doorstart maakt onder een nieuwe eigenaar, of dat het project stopt. Misset Horeca kan Jan Semeins niet te pakken krijgen voor een reactie.

Hotel Twenty Eight

Op de bovenste twee verdiepingen van het gebouw aan de Stadionplein 300 zit hotel Twenty Eight. Het hotel is geen onderdeel van Het Amsterdamse Proeflokaal, maar behoort tot de City ID Suites. Twenty Eight heeft 56 suites en appartementen met in totaal 134 bedden.

Jan Semeins

Jan Semeins is een actieve ondernemer in de horeca in groot-Amsterdam. Zo was hij ook eigenaar van Restaurant Stedelijk in het Stedelijk Museum. Cateraar Vermaat heeft deze locatie sinds eind 2018 in handen. Ook Brasserie Paardenburg in Ouderkerk behoorde tot de eigendommen van Semeins. Hier is Gijs Numan (voorheen restaurant Elkaar) nu de uitbater.

Zijn eerste bedrijf (Intervorm) gestart Semeins in 1980. Toen deed hij nog geen horeca, maar zat hij in de grafische wereld. In 1989 verkocht hij Intervorm.  In 1990 heeft hij een nieuwe onderneming opgestart, FFG Groep, die in 2000 is verkocht aan Arvato|Bertelsmann. Middels een earn-out constructie is Jan nog 6 jaar als Operationeel- en Algemeen Directeur actief gebleven bij deze multinational. Naast de investeringen in de horeca is Jan mede-founder en initiatiefnemer van de retailketen America Today. Na de overname vanuit het V&D concern heeft hij het merk opnieuw gepositioneerd en verkocht aan Ronald Kahn (eigenaar van onder andere Coolcat en MS Mode). Naast verschillende bedrijven succesvol te hebben gemaakt heeft Jan tevens (mede) grote evenementen georganiseerd zoals Sail 2010 en de voorbereiding Olympische Spelen 2012.

De crowdfund video van Het Amsterdamse Proeflokaal