nieuws

Restaurantketen ’t Zusje: 66.000.000 liter schoon drinkwater via Made Blue

Restaurant 1462

Restaurantketen ’t Zusje: 66.000.000 liter schoon drinkwater via Made Blue

Restaurantketen ’t Zusje serveert in 21 locaties water van Made Blue. Deze stichting faciliteert horecabedrijven om gekoeld en bruisend kraanwater te filteren en te bottelen in ruil voor bijdrages voor drinkwaterprojecten. 

De horecabedrijven doneren op hun beurt geld aan Made Blue voor drinkwaterprojecten. ‘Elke geserveerde liter kraanwater levert gegarandeerd 1.000 maal zoveel schoon drinkwater op,’ zegt Peter Smits, eigenaar van ’t Zusje. Bij de 21 horecabedrijven wordt sinds de zomer van 2018 op locatie kraanwater gebotteld in flessen van Made Blue.

‘Het geeft een goed gevoel om te investeren in drinkwaterprojecten, terwijl je ook veel milieuvriendelijker werkt. Wij serveren Made Blue, met behoud van marge, maar besparen ook op transport van flessen water, gesjouw en verpakkingsafval.’ Een fles van 0,7 liter water staat op de kaart bij Zusje voor 3,95 euro.

‘Doe mij maar een karafje kraanwater; is een veelgehoorde term in de horeca. ‘Gasten weten dat het Nederlandse kraanwater echt niet onderdoet voor bronwater. De gastheer is daar minder blij mee want diezelfde gast is vaak nauwelijks bereid om te betalen voor dat kraanwater terwijl er wel gewoon geserveerd en gespoeld moet worden.’

Oude reviews: kritiek op waterbeleid

In oude reviews  van voor zomer 2018 krijgt ’t Zusje regelmatig kritiek op het feit dat de restaurants geen kraanwater serveerden. ‘Gasten worden nu getriggerd door de boodschap die op de fles staat: Dit is 700 liter water. De gasten zijn nu  blij verrast dat ze door de aankoop van Made Blue-water kunnen bijdragen aan een betere wereld.’

Meer lezen

Meer lezen

Made Blue-water

Made Blue is bijna anderhalf jaar actief in de horeca en de teller staat op zo’n 250 deelnemers. ‘We hebben inmiddels al 3 miljard liter schoon drinkwater gerealiseerd met al onze ambassadeurs. Dat betekent een gezond en werkzaam bestaan voor zeker 40.000 mensen’, aldus Machiel van Dooren, medeoprichter van Made Blue.

‘Dat is nog niet genoeg, want 663 miljoen mensen hebben nog altijd geen toegang tot veilig drinkwater en daar willen wij wat aan doen op een manier die werkt voor alle partijen.’

Met 21 deelnemende locaties is ’t Zusje nu al goed voor de realisatie van 66.000.000 liter schoon drinkwater en de ambitie is om 2019 zeker 100.000.000 liter te genereren.

zusje tapas water

Daarmee kunnen minimaal 1350 mensen in ontwikkelingslanden worden voorzien van toegang tot veilig drinkbaar water voor zeker tien jaar. ‘Maar onze projecten zijn zo ingericht dat de watervoorzieningen ook daarna operationeel blijven doordat vooraf al wordt nagedacht over het onderhoud ervan.’

Vaak zijn lokale comités actief die ook een kleine bijdrage vragen voor het water om het onderhoud te betalen. Soms starten die comités op eigen kracht ook in een dorp verderop een watervoorziening. ‘Zo ontstaat een olievlekwerking waarmee we nog veel meer impact kunnen genereren en daar zijn we ontzettend trots op want onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.’