nieuws

Gert De Mangeleer stopt met ontbijt en borrel om personeel te beschermen

Restaurant 5663

Gert De Mangeleer stopt met ontbijt en borrel om personeel te beschermen

Gert de Mangeleer driesterrenchef van het voormalige restaurant Hertog Jan (België) en sommelier en zakenpartner Joachim Boudens, stoppen met ontbijt en borrel in hun nieuwe zaak Less by Hertog Jan in Brugge. Voor het team was het te veel gevraagd om van 8 uur ’s ochtends tot middernacht klaar te staan. ‘De extra shifts in de ochtend zorgden voor te veel stress’, aldus de chef. 

‘Ik ben niet te trots om toe te geven dat ik een foute inschatting heb gemaakt’, zegt Gert de Mangeleer in Belgische media. ‘Het hoort, vind ik, bij ondernemen. Dat doe je met vallen en opstaan.’

Het is voor het team te intensief om gasten zowel ontbijt, lunch als diner te bieden in Less by Hertog Jan in Brugge. Het nieuwe restaurant opende 11 maart 2019.

Op 20 maart erkenden De Mangeleer en Boudens dat ze te ambitieus waren. Door te stoppen met ontbijt en de ‘namiddagservice’ willen ze het team van Less Eatery beschermen tegen te grote werkdruk.

‘Medewerkers klaagden niet, maar ik zag het aan ze’

In Het Laatste Nieuws geeft De Mangeleer meer uitleg: ‘Eigenlijk heb ik het al gevoeld op dag één. Ik had het verkeerd ingeschat. Van 8 uur ’s morgens tot middernacht tussen de klanten: dat is gewoon té.’ De Mangeleer merkte naar eigen zeggen welke druk het nieuwe systeem legde op zijn zestienkoppige team.

‘Als vader van vier kinderen ben ik daar gevoelig voor. Ik vind: je moet luisteren naar je medewerkers. Ze klaagden niet, maar ik zag wel wat het met hen deed. Ik wilde het gevaar niet lopen dat ik iemand van het team zou verliezen. Ook ikzelf merkte dat het oude systeem me misschien beter lag. Pieken naar de middag toe, een rustmoment, en dan weer pieken naar de avond toe. Constant pieken, dat is bijna niet te doen.’

Gert de Mangeleer op Facebook

Beste gast,

Met spijt in het hart hebben wij, met onmiddellijke ingang, beslist onze ontbijt- en namiddagservice voorlopig niet langer aan te bieden. Door het overdonderend succes van de opening moeten wij eerlijk toegeven deze onderdelen van onze nieuwe Less zwaar te hebben onderschat. Deze extra shifts zetten een enorme druk op ons team en bezorgden hen onnodige stress die op termijn nefast zou zijn voor de goede werking van ons bedrijf. Daarom zullen wij vanaf nu focussen op lunch en diner. Wij beseffen dat velen reeds aan de deur stonden en niet terecht konden voor een drankje. We vinden dit erg vervelend en willen ons hiervoor oprecht excuseren. Wij hopen dat u begrip kunt opbrengen voor deze menselijke inschattingsfout van onze kant.

Met vriendelijke groeten,
Joachim Boudens & Gert De Mangeleer

Less by Hertog Jan

Eind 2018 sloot het driesterrenrestaurant Hertog Jan in België. Ondernemers Gert de Mangeleer en Joachim Boudens openden begin maart 2019 een nieuwe zaak: L.E.S.S. by Hertog Jan in Brugge. Less staat voor Love Eat. Share en Smile. De zaak is een stuk laagdrempeliger dan Hertog Jan. De ondernemers hebben meer plannen en zullen de toevoeging ‘by Hertog Jan’ vaker inzetten.

Less by Hertog Jan is een sharing restaurant waar zo’n 65 gasten terecht kunnen voor grote of kleine gerechten. Gert de Mangeleer en Joachim Boudens zeiden ten tijde van de openingen: ‘De nieuwe Less is een all-day eatery waar je doorheen de ganse dag terecht kunt voor grote en kleine culinaire cravings in de bekende Less-stijl.’

Less by Hertog Jan brugge

Op maandag 11 maart 2019 opende Less by Hertog Jan*** zijn deuren op het volledig vernieuwde plein ’t Zand 21 in het hart van Brugge. Het interieur van de zaak is van Another Office. Op de oude locatie van Less in Sint-Michiels starten de ondernemers binnenkort weer een nieuw bedrijf.