Restaurateurs kunnen met app Restoranto korting geven op rustige momenten

Restaurateurs kunnen met app Restoranto korting geven op rustige momenten

De Rotterdamse startup Restoranto biedt een app waarin automatisch de prijs voor een gerecht wordt aangepast op basis van het aantal bezette tafels: hoe minder gasten, hoe hoger de korting. Zo kunnen restaurants op rustige momenten gasten naar hun zaak lokken.

Het zogenaamde ‘yielden’ is in hotels heel normaal: een kamer is in een vakantieweekend duurder dan door de week in januari. In restaurants worden variabele prijzen nog slechts mondjesmaat toegepast en uit het zich vooral als vroegboekkorting: gasten die bijvoorbeeld voor 18.00 uur aan tafel gaan in de Gastrobars van Ron Blaauw (en om 19.30 weer weg zijn) krijgen 20 procent korting.  In 2012 riep toenmalig sectorvoorzitter restaurants van KHN, Leo van Eeghem, al eens op tot prijsdifferentiatie in restaurants, maar niemand durfde het echt aan.

Restoranto gaat verder, zegt oprichter Ralph de Groot. Zijn app, die momenteel door 60 restaurants in Rotterdam wordt gebruikt, past realtime de prijs aan op basis van het aantal lege tafels. Zo kunnen restaurateurs ook juist op late tijdstippen kortingen geven om gasten te verleiden.

Daarmee wil De Groot ook voedselverspilling aanpakken. ‘Dan betaal je bijvoorbeeld op een zaterdagavond om 19.00 14 euro voor je steak, en anderhalf uur later kun je diezelfde steak voor 7 euro eten.’

Geen enkel restaurant heeft de hele dag gevulde tafels, stelt hij. ‘Zelfs de beste restaurants kennen dit probleem. Tijdens piekmomenten zitten de tafels gevuld, maar een uur later kun je een speld horen vallen. Best gek eigenlijk, dat een gerecht dan op een drukke zaterdagavond net zo duur is als op een rustige dinsdagmiddag.’

Real time

De Restoranto app past met een slim algoritme real-time de prijs van een gerecht aan, afhankelijk van vraag en aanbod. Zodra het aantal lege tafels toeneemt daalt automatisch de prijs. Als het restaurant bijna vol is, hanteert de app de standaardprijs.

Een restaurant bepaalt wat het minimaal voor een gerecht wil ontvangen en vanaf daar bepaalt de app de prijs. Ook kunnen restaurateurs later op de avond, als ze dreigen gerechten over te houden, met één druk op de knop de prijs laten dalen. Hiermee hoopt De Groot ook voedselverspilling tegen te gaan.

Vooraf bestellen

Voorwaarde voor deelname is dat de menukaart gedigitaliseerd wordt. ‘Dat biedt restaurants extra kansen’, zegt de restoranto-oprichter. ‘Waarom zou je alleen maar je bestelling door kunnen geven als je in het restaurant zit? Dat zou ook vooraf al moeten kunnen’.

Bij alle 60 deelnemende restaurants kunnen gasten in de app direct bestellen. ‘Op die manier staat het eten klaar zodra je binnenloopt. Ideaal tijdens een korte lunchpauze.’

Maaltijd doneren

Oprichter Ralph de Groot kreeg het idee voor Restoranto tijdens een rondreis door Oost-Afrika. Deze ervaring zorgde ervoor dat hij besloot om voor elke reservering die in de app wordt gemaakt een maaltijd te doneren aan een kind in Oeganda. 

Restoranto is op dit moment actief in Rotterdam en start deze zomer ook in Amsterdam. De ambitie van De Groot reikt verder: na deze steden wil hij ook de rest van Nederland veroveren. 


Schrijf gratis in voor thema updates

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de horeca-ondernemer: interieur voor je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's.

Schrijf je gratis in!