16 genomineerden Horecava Innovation Award 2020

16 genomineerden Horecava Innovation Award 2020
Deliverect, winnaar Horecava Innovation Award 2019. Fotocredits Floris Heuer

Volledig herbruikbare kopjes van koffiedrap, diervriendelijke ganzenlever, een oven die het product herkent dat erin gaat, gasten die zelf hun bestelling plaatsen middels spraaksturing of met een qr-code. Het is een selectie uit de genomineerde innovaties voor Horecava Innovation Award 2020.

Op de openingsdag van de 64ste Horecava, maandag 13 januari 2020 in RAI Amsterdam, worden de categoriewinnaars, overall winnaar en winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos bekendgemaakt.

Vier categorieën

Verreweg de meeste innovaties vielen in de categorie Food & Beverage. Er waren opvallend veel alternatieven voor vlees en veganistische producten ingezonden. Ook veel diervriendelijke vleesproducten en gezonde, eiwitrijke maaltijdcomponenten kwamen op de proeftafel.

Circulair denken krijgt voet aan de grond in de categorie Concepts, Interior & Design, in de vorm van producten die in hun geheel kunnen worden hergebruikt. Verrassend creatief zijn diverse ingezonden totaalconcepten voor foodservice en hotellerie. Bij Equipment & Services inspireert de krapte op de arbeidsmarkt tot ontwikkeling van zelfdenkende en tijdbesparende apparatuur. Bij Digital, Apps & Social Media doet het voice gestuurd bestellen en geven van opdrachten zijn intrede. Augmented Reality (AR) wordt ingezet om bijvoorbeeld virtueel zelf het servies te ontwerpen.

Nominaties Concepts, Interior & Design

  • The Lucky Cup van You Lucky Bird: mooi vormgegeven koffieservies van koffiedrab, duurzaam en volledig te hergebruiken.
  • Creative Taste Terminal by Didess: een inspiratie-terminal in een zeecontainer, voor chefs en inkopers.
  • Bunk Hotels: budget hotelconcept voor leegstaande kerken, met luxe kamers en goedkope cabines.
  • Joint the Pipe City Water: een elegante drinkfles van duurzaam suikerriet met City thema. Gevuld met ons schone kraanwater,

Nominaties Digital, Apps & Social Media

  • Gangmakers van Partystarters: een platform en app waarmee ondernemers kunnen zorgen voor gangmakers in de zaak in de stille openingsuren.
  • Q-Voice: een device in de tafel, waarmee gasten spraakgestuurd hun bestellingen kunnen doorgeven en de rekening vragen.
  • SupriSeat: een verrassingsdiner-platform om restaurantbezoek te booken, zonder te weten waar je naartoe gaat.
  • Studio RAW 3D van Stylepoint: een configurator met Augmented Reality. Hiermee kun je virtueel je eigen servies ontwerpen en bestellen.

Nominaties Equipment & Services

  • A.I. Combi oven van Devapo: een oven met camera en sensor die het product herkent dat erin gaat en automatisch het juiste bereidingsprogramma selecteert.
  • Two level doorschuif vaatwasmachine (TLW) van Hobart. Deze machine kan twee verschillende vaatwasprogramma's draaien op hetzelfde oppervlak, met minder water en energie.
  • Booq QR-Bestellen van Eijsink: een volledig geïntegreerde oplossing voor qr-bestellen die rechtstreekse koppeling én afstemming met je kassa, keuken-/barschermen, webshop, bestelkiosk en backoffice mogelijk maakt.
  • Blanco Cook I-flex: een compacte, mobiele kook-unit met geïntegreerde inductietechnologie en rookafzuiging.

Nominaties Food & Beverage

  • Basis Vegan Mix van Apollo-Solina: droge mixen om zelf veganistische gehaktbasis te maken en daaruit zelf eindproducten te creëren.
  • Pulled Oats van Paulig: een plantaardig alternatief voor vlees. Vezelrijk, daardoor in hoge mate smaak-absorberend, met vlezige bite.
  • Pépites van Bonduelle Foodservic: koolhydraat vervangende parels van gemalen groenten en peulvruchten. Ze zijn decoratief, makkelijk en smakelijk.
  • Jonnie en Oos Foie Royale van Kesbeke: diervriendelijke ganzen- en eendenlever als alternatief voor de traditionele

Duurzaamheid Award Karel de Vos

Duurzaamheid Award Karel de Vos gaat naar de meest duurzame innovatie, die nieuwe kansen biedt voor ondernemers. Alle inzendingen maken kans. De fraaie Vostrofee is vernoemd naar de in 2012 overleden eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. Hij nam exact 20 jaar geleden, in opdracht van RAI, het initiatief voor deze innovatiewedstrijd.