Nick Bril van The Jane veel genoemd als kanshebber voor derde Michelinster België

Nick Bril van The Jane veel genoemd als kanshebber voor derde Michelinster België
Nick Bril in August, foto Marcel van Hoorn

Michelin presenteert maandag 18 november haar gids in België. Hof van Cleve van Peter Goossens is op dit moment het enige restaurant in dit land met drie Michelinsterren. België wacht al acht jaar op een nieuwe derde Michelinster. Nick Bril van The Jane in Antwerpen wordt door kenners genoemd als kanshebber.

Sinds 2011 geleden is er in Belgie geen restaurant meer geweest dat de hoogste onderscheiding van Michelin kreeg. Acht jaar geleden was die bekroning voor Hertog Jan van Gert De Mangeleer, een zaak die ondertussen niet meer bestaat.

'En dat is toch te weinig voor een land met zo’n ontwikkelde eetcultuur als België'', reageert Nick Bril, chef van tweesterrenrestaurant The Jane in Antwerpen tegenover De Morgen. 'Gastronomie zit hier in het DNA, het kan niet anders dan dat er maandag of één van de komende jaren weer iemand beloond wordt met drie sterren.'

Reactie Nick Bril

Nick Bril is volgens ingewijden één van die kanshebbers. Al wuift hij dat zelf meteen weg. 'Het is mijn absolute ambitie om met The Jane ooit voor een derde ster te gaan', zo meldt hij. 'Maar nu is het nog te vroeg. Ik heb tien jaar in Oud Sluis gewerkt. Acht jaar daarvan hadden we drie sterren, ik weet echt wel welk niveau je moet halen om drie sterren te krijgen en te behouden. Zover staan we hier nog niet.'

Op de reactie dat Michelin daar mogelijk anders over denkt, reageert Bril: 'Dat is waar. Toen we onze eerste ster kregen, vlak na de opening van The Jane, vond ik persoonlijk ook dat we er nog niet klaar voor waren. Hetzelfde met de tweede ster. Het gevolg was dat die onderscheidingen voor een hele hoop stress hebben gezorgd. Als je ze eenmaal hebt, wil je het ook waarmaken op dat niveau, om niemand teleur te stellen. Genieten is er dan niet bij. En dat is spijtig, want zo’n ster zou eigenlijk toch een vreugdevolle bekroning van talent en hard werk moeten zijn. Als The Jane ooit een derde ster krijgt, hoop ik dus dat ze komt wanneer we er echt klaar voor zijn. Pas dan zal het helemaal goed voelen en zullen we er 100 procent oprecht gelukkig mee kunnen zijn.'

Kanshebbers

Op dit moment telt België 24 tweesterrenrestaurants. In theorie maken zij allemaal kans op die felbegeerde derde ster - behalve Bartholomeus, dat eind dit jaar sluit. Volgens culinaire experts zijn vooral Bon Bon (Christophe Hardiquest), L'Air Du Temps (Sang-Hoon Degeimbre), De Slagmolen (Bert Meewis) La Source (Ralf Berendsen ) en The Jane (Nick Bril) realistische kanshebbers. Maar niet valt uit te sluiten dat Belgie opnieuw zou moeten gaan wachten op die derde ster.

Restaurant August in Antwerpen - waar chef Nick Bril verantwoordelijk is voor de keuken - is in ieder geval de beste nieuwkomer in de GaultMillau gids van België voor 2020. August opende de deuren in april en scoort nu 15 punten in de restaurantgids.

De presentatie van Michelin in België duurt vandaag tot 14:00 uur.