Petitie voor noodfonds horeca krijgt veel steun

Petitie voor noodfonds horeca krijgt veel steun

De petitie voor een noodfonds voor de horeca is al bijna 10.000 keer getekend. De actie ging zaterdag van start en is opgezet door een aantal horecaondernemers.

Vandaag, dinsdag 21 april, is de petitie voor een noodfonds voor de horeca al bijna 10.000 keer getekend. Ook staat de tweede advertentie in het FD. De actie heeft tot doel om Den Haag te overtuigen dat er meer geld nodig is om de horeca te redden.

KHN is niet betrokken bij de petitie maar zegt het initiatief te waarderen. 'Elk initiatief dat aandacht vraagt voor de noodzakelijke verbeteringen is goed, de verbeterpunten zijn hetzelfde. Deze heeft KHN al vanaf het begin aangekaart.'

Noodfonds horeca

Ook willen de initiatiefnemers – onder meer Laurens Meijer, Won Yip en Khalid Oubaha die zich presenteren onder de naam Horecazorg – antwoorden uit Den Haag.

'Het is eigenlijk heel simpel,' verklaar Meijer de actie zaterdag tegenover Misset Horeca. 'We willen antwoorden uit Den Haag en die krijgen we nu niet. We gaan vanaf dinsdag, indien nodig dagelijks, een vraag stellen aan bijvoorbeeld Minister Koolmees. Net zo lang tot we een antwoord krijgen.'

Als zo veel mogelijk mensen de petitie ondertekenen hopen de horecaondernemers dat Den Haag wel reageert en serieus ingaat op de vragen die er leven. De huidige maatregelen zijn niet voldoende om de horeca overeind te houden. Iedereen teert in rap tempo in op z'n spaarcenten. Als we zo door gaan raken heel veel horecawerknemers hun baan kwijt.'

Vragen die Horecazorg stelt aan Minister Koolmees

Waarom is de werktijdverkorting afgeschaft?

Waarom is de werktijdverkorting waarbij ondernemers 0 kosten hebben en welke al bestaat sinds de eerste wereldoorlog, met terugwerkende kracht afgeschaft? Deze regeling was bij ‘de grote depressie van 1929-1939’, ‘de OPEC olie crisis van 1973’ en de ‘financiële crisis van 2008’ wel passend. Waarom bestonden de bezwaren van nu toen niet? In de huidige situatie met de NOW regeling worden ondernemers, anders dan voorheen, gedwongen minimaal 36% mee te financieren, dus waren de bezwaren van financiële aard?

Waar is de beloofde 90% vergoeding?

Er wordt continu vanuit minister Koolmees gecommuniceerd dat er tot 90% aan loonkosten vergoed wordt maar wanneer we dit uitzoeken blijkt dit totaal niet te kloppen.
In werkelijkheid komt de maximale vergoeding uit op 75% maar omdat we in maart nog twee weken open zijn geweest op 64%.
Waarom is minister Koolmees hier niet eerlijk over?

Hoe moet de horeca overleven in de 1,5 meter economie?

Geen enkele horecaonderneming kan zich permitteren dat de capaciteit 40-50% kleiner wordt met praktisch dezelfde kosten. De 1,5 meter economie is als watertrappelen met als enig uitzicht verdrinking. De één wat sneller dan de ander maar uiteindelijk leidt het tot massale faillissementen. Er moet een noodfonds komen voor horecaondernemers! Er moet een noodfonds komen voor de grootste werkgever van Nederland, om te voorkomen dat 400.000 mensen op straat komen te staan.

>> Lees meer over de NOW-regeling