Amsterdam scherpt handhaving op feest- en horecalocaties aan

Amsterdam scherpt handhaving op feest- en horecalocaties aan

De handhaving en controle op feest- en horecalocaties in Amsterdam wordt aangescherpt, omdat het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad flink toeneemt. Dat besloot de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vrijdag. De veiligheidsregio gaat onder andere meer controles in burger uitvoeren.

Ook zal bij constatering van feestende en dansende groepen direct een last onder bestuursdwang worden opgelegd en de locatie direct worden gesloten voor een periode van vier weken, meldt de veiligheidsregio.

De meeste horecagelegenheden volgen de coronamaatregelen goed op, maar er zijn ook signalen dat sommige horecaondernemers zeer bewust de regels overtreden. 'Dat doen zij bijvoorbeeld door telefoons te laten inleveren, gasten te vragen hun telefooncamera’s af te laten plakken of hun publiek te waarschuwen te gaan zitten als handhaving langskomt', aldus de veiligheidsregio.

Amstr

'Zorgen over toename'

Het aantal coronapatiënten in Nederland is vrijdag met 636 gestegen. Amsterdam-Amstelland registreerde 135 nieuwe gevallen. De GGD Amsterdam Amstelland maakt zich grote zorgen over de toename. De dienst noemde de stijging 'ernstig' en roept inwoners op de coronaregels te blijven naleven. De meeste besmettingen worden opgelopen door jongeren van 13 tot 30 jaar, tijdens bezoekjes aan de horeca of op privéfeesten, zoals bruiloften en familiefeesten. Ook het aantal afgenomen tests baart de GGD zorgen. Zo blijft het aantal coronatesten in de stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West achter.

De Amsterdamse gezondheidsdienst publiceert vanaf nu elke week de ontwikkeling van de besmettingen in de regio en de stadsdelen. Afgelopen week waren de besmettingen het hoogst in stadsdeel Nieuw-West. Een week eerder was dat in het Centrum. De GGD in Amsterdam gaat de communicatie met speciale doelgroepen intensiveren, waaronder inwoners met een migratieachtergrond.

Mondkapjes

Sinds woensdag 5 augustus is het in delen van de stad ook verplicht om een mondkapje te dragen. Het gaat om gebieden waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende uitwerking hebben gehad of leiden tot ongewenste economische effecten. De mondkapjesverplichting is een experiment en komt niet in de plaats van de 1,5 meter regel.

mondkapje

Het RIVM concludeerde onlangs dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zal nauwkeurig in de gaten houden of deze gewenste effecten ook daadwerkelijk optreden. Op basis van deze informatie wordt besloten over de duur van de maatregelen en eventuele uitbreiding naar andere gebieden. De mondkapjesverplichting geldt in het Wallengebied, de winkelstraten Kalverstraat/ Nieuwendijk en op de markten op Plein ‘40-’45 en de Albert Cuypstraat.

De rechter buigt zich maandag over de mondkapjesplicht in Amsterdam. Het kort geding tegen de gemeente is aangespannen door een bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam. Marktkooplui van de Albert Cuyp en protestgroep Viruswaarheid hebben zich bij hem aangesloten.

De eisers noemen de verplichting om op vijf plekken in Amsterdam een mondkapje te dragen, een 'fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers'.