Kom Eten gooit roer om na lockdown

Kom Eten gooit roer om na lockdown
Het nieuwe terras van Kom Eten (foto Beeldproducties)

Restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat na de lockdown voor een nieuwe start. 'Het klinkt als een cliché, maar wij gaan het na deze lockdown helemaal anders doen,' zegt chef en eigenaar Kenneth Tjong Ayong. Het terras is vergroot maar telt niet meer stoelen en de a la carte kaart voor het diner gaat eruit.

Zoals voor alle horecazaken was 2020 voor Kom Eten een bizar jaar. ‘In de eerste lockdown vorig jaar hebben we vol ingezet op Kom Eten halen. Dat was gelukkig behoorlijk succesvol, maar het blijft een fractie van wat je normaal zou draaien. Daarom hebben we na de Kerst besloten om met afhalen te stoppen en even pas op de plaats te maken’, aldus Kenneth.

‘Als ondernemer heb je altijd plannen en zie je overal mogelijkheden voor verbetering. Zo stond ik in januari op het terras naar het oude windscherm te kijken en vond ik dat ineens totaal niet meer kunnen. Je vraagt je dan af of het slimmer is om het nog te gaan verven of gewoon opnieuw te bouwen. We brainstormden over wat er buiten anders kon. Toen ook nog bleek dat we het stuk grond en de haven van de buurman konden kopen zijn we er vol voor gegaan. We hebben de financiering rond gekregen en zijn in maart gestart met de terras make-over.’

Grind op terras

Het terras langs de Does is de afgelopen tijd niet alleen uitgebreid, maar ook opgeknapt. ‘Het groen moet nog een beetje groeien, maar we willen het terras veel meer het gevoel van een tuin geven. Daarom hebben we nieuwe materialen toegevoegd zoals grind waar je makkelijk op kunt lopen, heggen/hagen langs de wegkant en overal meer groenborders. De tegels die al op het terras lagen hebben we omgedraaid: zo ontstaat een hele nieuwe look. Een slim recycle-idee van een kennis. Die gaat ons gelukkig ook helpen om al dat groen in leven te houden.’

Wel groter, maar niet meer couverts

‘Gaan jullie dan ook veel meer tafels op het terras plaatsen?’: luidt volgens de ondernemer de eerste vraag die veel mensen hem stellen. ‘Logische vraag’, stelt Kenneth Tjong Ayong. ‘Maar dat is precies wat we niet gaan doen. Zakelijk bekeken kun je met een terras zo groot als wij hebben twee dingen doen: vol zetten of de ruimte als luxe gebruiken. En dat laatste is waar wij voor gaan.

Kenneth en Paulien (foto Miranda Baak)

Want de rust die we vorig jaar zomer op het terras hebben ervaren doordat er minder gasten tegelijk mochten zijn, is iedereen verrassend goed bevallen. Daar zou je zonder die coronamaatregelen echt nooit achter zijn gekomen, maar zo is het nou eenmaal gegaan en het is iets dat we graag willen behouden.’

Nieuw diner concept: Chef’s menu

Niet alleen het terras is op de schop gegaan, Kenneth en zijn (gast)vrouw Paulien van Wieringen hebben ook kritisch naar het concept van hun restaurant gekeken. En ook daar brengen zij na de heropening grote veranderingen in aan. Paulien vertelt: ‘In de zomer vorig jaar zijn we gestart met het serveren van een wisselend Chef’s menu. Hier is door gasten ontzettend enthousiast op gereageerd. Zelf worden we bovendien erg blij van deze manier van werken omdat je steeds blijft vernieuwen. We zijn nu eenmaal geen types die jarenlang hetzelfde willen serveren.’

Daarom heeft het stel besloten om na de heropening uitsluitend met het Chef’s menu aan de slag te gaan. ‘De á la carte-kaart gaat er helemaal uit voor het diner’, stelt Paulien. ‘Er komt nog wel een kleine lunchkaart naast het menu, maar ook daarmee willen we verrassen. We willen graag koken voor gasten die net als wijzelf gewoon blij worden van proeven en proberen’, besluit ze lachend.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.