De Wet Bibob wordt veel te vaak ingezet en de maatschappelijke kosten staan niet meer in verhouding tot het effect schrijft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in de brief.
De brancheorganisatie roept op terug te keren tot een ‘proportionele, efficiëntere en effectievere aanpak’. ‘KHN onderschrijft het doel van de wet, maar de uitvoeringspraktijk op gemeentelijk niveau is volledig doorgeschoten en boeven vangen met Bibob is het hoofddoel geworden’. Boeven ‘vang je echter met een boevenwagen, niet met een bataljon bulldozers of tanks’, aldus KHN.
De lijst grieven van de horecasector is lang. De Wet Bibob geeft gemeenten de mogelijkheid het doopceel te lichten van aanvragers van een vergunning of subsidie. Doel is het tegengaan van ongewild faciliteren van criminele activiteiten.
Digital Intelligence
De wet dateert echter uit een tijd dat andere bestuurlijke instrumenten veel minder waren ontwikkeld dan nu, stelt KHN. Vooral op het punt van digital intelligence, het slim aan elkaar knopen van bestanden bij belastingdienst, FIOD, SIOD, Milieudienst, politie, brandweer en Voedsel- en Warenautoriteit, valt veel winst te boeken, betoogt KHN.
Vertraging vergunningen
Volgens KHN worden miljoenen gespendeerd om tientallen verdenkingen tegen malafide ondernemers hard te maken. Gemeenten rekenen die kosten regelmatig door, waardoor vergunningen soms duizend euro of meer kosten. Ook vertraagd alle onderzoek de vergunningsaanvraag.
De horecabranche is in 1996 door de commissie-Van Traa als ‘criminogeen’ bestempeld, maar de sector heeft naar eigen zeggen zelf inmiddels veel gedaan om de rotte appels te weren. Inmiddels wordt het aantal ‘slechte broeders’ geschat op hooguit 2,5 procent.
‘Het is stuitend dat de horeca, op basis van een analyse uit 1996, nog steeds als criminogeen te boek blijft staan. Het zeer geringe aantal weigeringen van vergunningen spreekt deze status volledig tegen’, aldus de brandbrief aan het parlement.