Peter van der Arend: Jopen Proeflokaal in Amsterdam

Peter van der Arend: Jopen Proeflokaal in Amsterdam

Bierman Peter van der Arend opent 4 juni een Jopen Proeflokaal in Amsterdam. De zaak gaat donderdag van start aan de Lange Leidsedwarststraat in Amsterdam. Het is het vierde bedrijf van Van der Arend in Amsterdam.

Peter van der Arend (46), die zijn carrière in de bierwereld begon als vertegenwoordiger voor Jopen, gaat in het Jopen Proeflokaal voor het eerst bier en spijs combineren. Op de tap komen twintig bieren van de Haarlemse brouwer Jopen en er zijn tien wisseltaps. Op de wisseltaps gaat Van der Arend vooral buitenlandse bieren tappen.

Chef Timothy Wareman (24) heeft zich gebogen over de bier en spijs combinaties. ‘De smaken zitten in mijn hoofd en daar maak je dan gerechtjes bij.’ Wareman serveerde tijdens de proefavonden bijvoorbeeld het bier Adriaan met rabarberijs in het bier. Daarnaast serveerde hij de Mallebabbe van Jopen met een vistrio. De French IPA diende hij op samen met een vegetarische burger. ‘Burgers & beer zie je al zo veel in de stad.’De Mooie Nel van Jopen combineerde Wareman met spareribjes en een broodje met pulled pord (samen ontwikkeld met Brandt & Levie).

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. In 2000 begon hij met Proeflokaal Arendsnest. Een speciaalbiercafé met alleen Nederlands bier. ‘t Arendsnest staat op nummer 15 in de Cafe Top 100.

In  2009 opende hij zijn tweede café in Amsterdam, BeerTemple. Dit is het eerste Amerikaanse biercafé van Europa. Dit café heeft veel Amerikaanse bieren op tap en fles maar ook verschillende speciaalbieren uit andere landen. In februari van dit jaar kwam daar Craft & Draft bij aan de Overtoom.