Zwolse boekhandel mag geen wijn verkopen

Zwolse boekhandel mag geen wijn verkopen

Boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle moet van de rechter stoppen met het verkopen van flessen wijn. Ook krijgt de gemeente een tik op de vingers, terwijl Zwolle juist één van de gemeenten is die experimenteert met het toestaan van blurring.

De rechtzaak tegen de boekhandel was aangespannen door de Slijtersunie, die in de wijnverkopende boekwinkel een concurrent zien. De rechter geeft de unie nu gelijk, meldt De Stentor.

Ook krijgt de gemeente Zwolle een reprimande voor het op onjuiste gronden afzien van handhaven van de Drank- en Horecawet.

Pilot

De Slijterunie had de gemeente gevraagd op te treden, maar deze weigerde. Zwolle was juist een proef begonnen waarin ondernemers meer vrijheid krijgen. Ook heeft de gemeente zich aangemeld voor een pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarbij wordt gekeken in hoeverre het mogelijk is bepaalde mengvormen van horeca en detailhandel (blurring) toe te staan.

Die pilot vond de gemeente belangrijker dan het verweer van de SlijtersUnie. Binnen de Drank- en Horecawet is het echter niet mogelijk te experimenteren met deze regelgeving. Staatssecretaris Van Rijn vroeg de VNG eerder dit jaar te stoppen met de pilot, omdat die in strijd is met de wet.

Overigens heeft Waanders in de Broeren - een boekwinkel in een voormalig kerkgebouw - ook een brasserie, waar gewoon alcohol geschonken mag worden.