Interview Alberto Matallana: 'Winst World Class hoogtepunt'

Interview Alberto Matallana: 'Winst World Class hoogtepunt'
Alberto Matallana met zijn voorganger, de winnaar van 2016, Kevin Kroon. (Foto's: Ming Chao)

Alberto Matallana won maandag 29 mei de Diageo World Class-competitie. De Rotterdamse Spanjaard mag zich nu de beste bartender van Nederland noemen. Misset Horeca sprak met de bartender van cocktailbar Dr. over de winst en de verwachte hectiek die op hem af zal komen.

In 2008 kwam de Alberto Matallana naar Nederland voor een studie grafisch design. Als bijbaan kwam hij in de horeca terecht, maar al gauw werd dat serieus. Bij het Rotterdamse Blender kwam hij in aanraking met cocktails. Na bar Level, de Barrelproof Company en Boutique werkt Matallana nu bij de speakeasy-bar Dr. Sinds 2013 doet hij mee aan cocktailwedstrijden, met onder meer een tweede plek bij de Ron Diplomatico-wedstrijd en een finaleplaats bij de Gin Mare-competitie tot gevolg. Het winnen van de Nederlandse finale van de Diageo World Class is voorlopig het hoogtepunt van zijn carrière.

'Zit nu nog in de dagelijkse routine, maar straks zal mijn agenda wel volstromen'

‘Het voelt geweldig om de winnaar te zijn van deze competitie. Niet alleen de erkenning voor mijn werk, maar ook als Spanjaard én Rotterdammer de wedstrijd te winnen. Voor, tijdens en na de wedstrijd hebben de Rotterdammers mij geweldig gesteund.’
Hoe hij zich gaat voorbereiden op de wereldfinale weet hij nog niet. ‘Ik zit nu nog in de dagelijkse routine van mijn werk. Maar daar zal binnenkort wel verandering in komen, waardoor mijn agenda volstroomt.

'De stress voor een finale is vergelijkbaar met het creëren van een nieuw menu'

Ik denk dat de stress voor de finale vergelijkbaar is met het creëren van een nieuw menu. Je moet strijd leveren, grote stappen maken, Alberto Matallanamaar met veel passie en hard werken kun je je doel bereiken. Of ik eerste kan worden? Ik heb kansen, je weet het nooit. Het is niet vergelijkbaar met de landelijke finale, want ik ken nu mijn tegenstanders niet.’

'Er is geen plek voor individualisten; je bereikt iets met een team'

‘Ik geloof wel dat deze winst lifechanging is, zoals de andere winnaars zeggen, maar wat het mij brengt is afwachten. Van een eigen bar droom ik niet. We leven in een globale wereld, daar is geen plek voor individualisten. Je bereikt iets samen met een team, in mijn geval de collega’s van de Dr. Zij werken op zo’n hoog niveau, dat ik daar ook vooruit wordt gestuwd.’

Lees dit interview inclusief een compleet verslag met Alberto Matallana's winnende recept in de nieuwe Misset Horeca die vrijdag 9 juni verschijnt.