Meer horeca, maar minder kroegen

Meer horeca, maar minder kroegen

Het aantal hotels, restaurants en cafetaria's is afgelopen jaar toegenomen, maar er zijn minder cafés. Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Bureau van de ING.

In vijf jaar tijd steeg het aantal restaurants met 15 procent en nam het aantal hotels met een kwart toe. Er zijn nu bijna 5000 hotels en tegen de 15.000 restaurants en cafetaria's. Het aantal kroegen duikt onder de 11.000.

Door de aantrekkende economie groeit de omzet in alle takken van de horeca. Dit jaar is er volgens de economen 5 procent meer omzet te verdelen in de sector. De klandizie neemt vrijwel over al toe. Vooral bij restaurants wordt meer verkocht. De groei voor cafés is wat bescheidener.

Onderzoek CBS

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het vierde kwartaal van 2016, 0,9 procent meer omgezet dan in het derde kwartaal van dat jaar. Op cafés na steeg de omzet in alle branches, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek begin dit jaar.

>>Winst horeca gedrukt door sterke stijging personeelskosten

Snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, noteerden een omzetgroei van 1,4 procent. Restaurants boekten 0,6 procent meer omzet dan in het derde kwartaal. Voor snackbars en restaurants was de omzetgroei hiermee minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen, aldus het CBS. De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, liet een daling zien van 0,5 procent na een duidelijke groei in het voorgaande kwartaal.

Jaarcijfers: ruime stijging in alle sectoren

Cafetaria’s behaalden afgelopen jaar, met bijna 10 procent, de hoogste omzetgroei binnen de horeca. Bovendien was het de sterkste omzetgroei van snackbars sinds het begin van deze meting, aldus het statistiekbureau. Restaurants boHorecaekten in 2016 ruim 6 procent meer omzet, gevolgd door cafés met 5,7 procent en hotels met 5 procent. Binnen de horeca steeg de omzet van hotels, met 2 procent, overigens in het vierde kwartaal het meest. Zij ontvingen aan het einde van het jaar zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten.

Lees ook: Horeca verwacht sterke stijging, omzet en winst voor 2017

Horeca plust al vier jaar op rij

De omzet van de horeca neemt al bijna vier jaar onafgebroken toe. Ook het volume, dus het aantal consumpties en overnachtingen, nam in het vierde kwartaal toe. Over heel 2016 behaalde de horeca 6,5 procent meer omzet dan in 2015. Dat is de grootste omzetgroei in 16 jaar tijd, sinds 2000.