Josephine Coffee op één in Koffie Top 100 2017

Josephine Coffee op één in Koffie Top 100 2017
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Joep van der Pal

De gedrevenheid en drang altijd te verbeteren, spatten eraf bij Josephine Coffee. Eigenaren Renate Claessens en Arjan Pen hebben het juiste gevoel voor gastvrijheid en halen het allerbeste uit de bonen van Peeze. Die constant hoge kwaliteit plaatst ze dit jaar bovenaan de lijst.

Josephine Coffee is al jaren een vaste waarde in de Koffie Top 100, dit jaar katapulteert dit fijne Arnhemse koffiezaakje naar de top van de lijst. De reden: de warme gastvrijheid en de in deze Top 100 ongeëvenaarde drive van eigenaren Renate Claessens en Arjan Pen om het bedrijf en de koffies constant te verbeteren.

Dat, én de fijne koffies die dit Arnhemse bedrijf serveert, overtuigden de vakjury en de hoofdjury. Die laatste riep Josephine Coffee unaniem tot winnaar uit van de Misset Horeca Koffie Top 100 2017.

Ethiopische filterkoffie

Cleassens, die alle koffies bereidt, zet de hoofdjury als eerste een filterkoffie voor van Ethiopië Harrar uit het V60-filter. In de smaak belooft ze vol rood fruit, wat ze ook absoluut waarmaakt. De hoofdjury neemt ook zoete smaken van karamel en rietsuiker waar, aangevuld met een heel licht maar aangenaam bittertje. ‘De beste filterkoffie die ik vandaag proefde’, noteert een lid van die hoofdjury. 

Ook de bonen voor de espresso komen uit Ethiopië, uit de bekende koffieregio Yirgacheffe. Dit is een gewassen koffie, die de voor Ethiopië kenmerkende bloemen- en citrussmaken heeft. En inderdaad: bergamot, grapefruit en jasmijn zijn duidelijk te proeven. Onder de crema zitten ook meer kruidige smaken als kruidkoek, laurier en kardemom verborgen.

Deze gedreven ondernemers
halen het beste uit de boon

Voor de cappuccino kiest Claessens de Ottimo-blend van Peeze. Hieruit blijkt ook weer dat kwaliteit en smaak de belangrijkste drijfveren zijn. Het gaat er Claessens niet om om mee te gaan in de trend van single origins, het gaat erom dat gasten de beste smaakervaring krijgen. En de Ottimo is een heel goede blend voor cappuccino. De frisse fruitigheid van Ethiopië, de aardsheid en zoete chocolade van Brazilië en de ziltigheid van de op vulkanische grond verbouwde bonen uit Nicaragua zorgen voor een compleet en breed smaakpalet. Claessens bereidt de cappuccino met lokale melk, die wel gepasteuriseerd maar niet gehomogeniseerd is. Met vaste hand schenkt ze er fraaie latte art van.

Liefde voor koffie 

Los van de zeer goede koffies, prijst de hoofdjury het ondernemerschap van Claessens en Pen. 'Ze stralen vakmanschap en liefde voor koffie uit en hebben oog voor detail. Zó wil je als gast ontvangen worden’, is het oordeel van de tevreden hoofdjury.

De fijne, lichte inrichting en het achterliggende terras stralen eenheid uit, in het bedrijf worden gasten met krijtborden ruim geïnformeerd over het koffieaanbod en verleid door de minstens zo ruime selectie taarten in de vitrine, waarvan 90 procent zelfgebakken is. 

Die taart is al bijna de reis naar Arnhem waard, met de koffies van Claessens ernaast is die reis een regelrechte must. Alles klopt hier, is de conclusie van de hoofdjury. De zaak ziet er goed verzorgd uit, het koffieaanbod is uitgebreid en van hoge kwaliteit. Die topsmaken, de warme gastvrijheid en het gepassioneerde ondernemerschap maken van Josephine Coffee de terechte nummer één in de Koffie Top 100 2017.

Bekijk hier de complete ranglijst Koffie Top 100 2017...