Inmiddels hoeven de wijnmakers niet meer het land uit om wijn te maken. Aan het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw startten enkele ondernemers in Limburg en Noord-Brabant met het aanplanten van wijngaarden. Nu zijn er zo’n 170 commerciële wijngaarden in Nederland.
De eerste aanplant op Nederlandse bodem was een speciaal druivenras voor een wat kouder klimaat, maar door de warmere zomers worden in Nederland steeds meer internationaal populaire rassen als sauvignon en chardonnay aangeplant.
De kwaliteit van de wijn neemt toe. Nederlandse wijn wordt daardoor serieuzer genomen door de horeca en ook gasten vinden het leuk om Nederlandse wijnen te proeven. Naast de kwaliteit, is ook de verkrijgbaarheid een uitdaging.
Een traditioneel wijnland als Zuid-Afrika kampt met andere uitdagingen. Het wijnimago van het land is hardnekkig: ‘veel wijn voor weinig geld’. Dat verandert langzaam dankzij jonge wijnmakers die durven te experimenteren en investeren.
Zes Nederlandse sommeliers reisden af naar Zuid-Afrika en ontdekten de geweldige wijnen uit dit land. Het wijnaanbod is er heel breed: van simpel tot complex, van goedkoop tot duur en alles daartussenin. De sommeliers presenteren hun favoriete wijnen uit Zuid-Afrika.
Wie denkt dat we over een paar jaar niet meer naar Zuid-Afrika hoeven voor dit soort wijnen, komt bedrogen uit. Zo blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar fors achter bij het recordjaar 2018. Het voorjaar van 2019 was te koud, de zomer was te heet en september en oktober waren te nat. Voorlopig is het weer hier veel te wisselvallig en duurt het nog even voordat je Nederland een echt wijnland kunt noemen. 
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.