Zout&Citroen over Michelinster: 'Morgen mag het hele team een kater hebben'

Zout&Citroen over Michelinster: 'Morgen mag het hele team een kater hebben'

Het Oosterhoutse restaurant Zout&Citroen van Bram en Patricia Helleman werd voorgaande jaren al genoemd als kanshebber voor een Michelinster, 'maar genoemd worden is natuurlijk geen garantie', zegt Bram Helleman nu. Maar maandag 13 januari was het zover: Zout&Citroen kreeg een Michelinster.

‘Heb hier meermalen in de zaal gezeten met knikkende knieën, en nu had ik er écht geen rekening mee gehouden. Fantastisch!', zo luidt zijn reactie direct na de presentatie in het DeLaMar theater in Amsterdam. ‘Mijn telefoon ontploft; felicitaties, en ik zie constant reserveringen binnenkomen’, vervolgt hij glunderend.

'Meer rust op het bord'

Of hij iets anders heeft gedaan dan voorgaande jaren? ‘We hebben de zaak gerestyled en ik ben rustiger gaan koken. We kregen wel eens terug dat we te veel op het bord deden, dus daarin heb ik een stapje teruggedaan. Ook ben ik zelf rustiger geworden, dat merk ik ook terug in wat we maken.’

Kater

‘We gaan straks een borrel doen met het team. We zijn aankomende dinsdag en woensdag gesloten, dus we hebben nog tijd om bij te komen van dit fantastische nieuws. Morgen mag iedereen een kater hebben, maar vanaf donderdag is het weer knallen voor de gasten.’

Bier-spijs combinaties

Bram Helleman combineert de verfijnde Franse keuken met krachtige oosterse smaken, maar het restaurant staat ook bekend om de spannende bier-spijs combinaties, waarbij bepaalde gerechten perfect worden gecombineerd met speciaalbieren. ‘Daarmee willen we onze gasten altijd blijven verrassen.’

Eigen signatuur

Ruim 5 jaar geleden startte het stel hun restaurant. Eerder werd zijn partner door GaultMillau genomineerd voor de titel ‘Gastvrouw van het jaar’. Bram Helleman: ‘We kijken terug op 5 intense en mooie jaren en zijn heel erg trots op waar we nu staan met Zout&Citroen. We hebben een hele eigen signatuur ontwikkeld.  Nu we ook het interieur flink onder handen hebben genomen, gaan we vol energie en inspiratie op naar de volgende jaren, waarin we onze gasten meer dan ooit willen verwennen en verrassen. In elk facet, elke dag weer.’

Reacties hoofdrolspelers Michelin 2020:

Werner Loens over Michelinsterren 2020

Mike Vrijdag: 'Tijd van Michelinster pakt niemand ons af'

De Groene Lantaarn: 'Michelin extra spannend door verhuizing

Bridges 'teleurgesteld' door verlies Michelinster

Koen van der Plas: 'Sterverlies ingecalculeerd'

Michelinster voor ‘spannende gerechten’ van restaurant Eden

Randy Karman: ‘Behoud Michelinster is groot compliment’

Servais Tielman: ‘We willen met koken bezig zijn’

Jan en Patricia Marrees uit Weert terug in de Michelingids 2020

Zout&Citroen: ‘Morgen mag het hele team een kater hebben’

Hans Derks van Versaen ging twijfelen na Bib-verlies

Noble Kitchen: ‘Niet in Lekker, daling in GM, maar wél een Ster’

Michelin-Award Gastheerschap voor Peter Bruins

Sommelier Award Michelin voor Koen van der Plas

Jacob Jan Boerma: ‘Veel waardering voor jonge talenten’