Horecaondernemers kampen met personeelstekorten en zien in leerlingen dé oplossing toch mensen aan het werk te krijgen. Ze doen er dan ook alles aan om zich van hun beste kant te laten zien.
Sommige bedrijven starten in samenwerking met onderwijsinstellingen zelfs hun eigen opleiding en lijken zo een beetje op een school. Die initiatieven worden genomen met de beste bedoelingen, maar in het afgelopen jaar zag ik bedrijven al in de valkuilen trappen die je op dit onderwijspad kan verwachten. Want is je bedrijf wel ingericht als een school?
Wanneer het percentage leerlingen in een bedrijf toeneemt, verandert de rol van leermeesters en ervaren ‘gewone’ medewerkers. Zij worden ineens schoolmeesters die moeten zorgen voor een eenduidig beleid, voor orde, voor correcties en voor lesplannen. Zij zullen het goede voorbeeld moeten geven en zij zullen met één mond moeten spreken en zich aan alle afspraken moeten houden. ‘Ja, maar wij willen alleen maar góede leerlingen, wij hebben niks aan die jongelui die het allemaal nog niet weten en de kantjes eraf lopen. Bij ons is het hard werken, dan leer je het vak tenminste!’
Deze ondernemer moet nog wennen aan de schaduwkanten van het zijn van een onderwijsinstelling. De boeiende leeromgeving waar je fouten mag maken, waar je jezelf tegenkomt, waar je uit onzekerheid eerst alles stom vindt, waar je de ene dag heel goed bent en de volgende dag heel slecht. Waar je dingen die niet mogen tóch doet omdat je er toch niet op wordt gecontroleerd. Waar je tegen de docent liegt alsof het gedrukt staat, waar je soms behoefte hebt aan een tik voor je kop en soms aan een schouder om op te huilen. Gewoon, een school.
Het horecateam als schoolklas en de medewerkers en leidinggevenden als begeleiders en docenten. In die rolverdeling heb je meer aan een pabo-opleiding dan aan de hotelschool.
Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid.