KHN: 'Het water staat veel horecaondernemers aan de lippen en menig horecaondernemer is ook boos omdat er in de landelijke wetgeving zo weinig rekening wordt gehouden met de horeca. Dit maakt ondernemen in de horecabranche onwerkbaar.'
Minister Koolmees toonde, volgens KHN, begrip voor de specifieke situatie van onze branche en wil samen kijken naar de mogelijkheden om recht te doen aan de specifieke situatie van de horecabranche. De minister gaf aan dat het niet mogelijk is om voor elke sector een specifiek beleid te voeren, maar is bereid te kijken naar technische- en politiek haalbare oplossingen. Op korte termijn zal KHN een position paper delen met de minister, 'waarin alle knelpunten worden vermeld, inclusief ons voorstel voor verbetering van de wet.'
Grootste bedreiging voor branche
In 2019 was er met 3,5% nog steeds sprake van een stijging van de omzetwaarde, maar die lag bijna de helft lager dan in 2018. Omdat het aantal bedrijven blijft toenemen, is de omzet per bedrijf amper gestegen. Ook de groei van het omzetvolume is zeer bescheiden en neemt af. Het einde van de groei in de horeca lijkt daarmee in zicht. Uit de KHN monitor Toekomstverwachtingen blijkt dat 64% van de horecaondernemers vertrouwen heeft in het nieuwe jaar. Hoewel zij de toekomst van hun bedrijf nog steeds met vertrouwen tegemoet zien, nemen de resultaten en verwachtingen wel af. De komst en verplichtingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en het tekort aan personeel vormen de grootste bedreigingen voor de branche.
Meer dan 80 procent van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ (WAB) sinds 1 januari 2020 van kracht is, maar meer dan de helft weet niet wat de impact gaat zijn op de bedrijfsvoering en bedrijfskosten. Dat zegt payrollorganisatie Persoonality. 'Geschat wordt dat dit tientallen miljoenen per jaar extra gaat kosten'.
Persoonality deed onderzoek onder 280 horecaondernemers, waaronder ondernemers met tientallen zaken. De grootste zorgen bij de horecaondernemers zitten vooral in de extra kosten en de extra tijd die de nieuwe wet met zich meebrengt. Daarnaast zijn ondernemers, volgens Persoonality, bang dat niet alle regels bekend zijn en om deze reden niet kunnen worden uitgevoerd. Juist in de horecasector wordt veel gewerkt (meer dan 70%) met flexkrachten.
Over de WAB
De Eerste Kamer heeft in mei 2019 de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen. Deze wet, ook wel WAB genoemd, gaat in per januari 2020. Wat betekent de WAB voor horeca ondernemers? Dat lees je hier