'Bij tweede steunpakket voor ondernemers vervalt boete op ontslag'

'Bij tweede steunpakket voor ondernemers vervalt boete op ontslag'

De overheid werkt momenteel aan een verlenging van de steunmaatregelen voor ondernemers. De huidige regeling loopt tot 1 juni. De boete op ontslag die was verbonden aan de huidige NOW-regeling gaat verdwijnen, zo vertelde minister Koolmees (SZW) bij talkshow Op1.

Koolmees: 'We werken aan een tweede steunpakket. Ook al gaan bedrijven straks weer gedeeltelijk open, er zijn nog steeds beperkingen voor ondernemers. Ondernemers kunnen minder omzet halen. Er  is dus nog steeds steun nodig om ondernemers ook deze fase van de crisis door te helpen.'

Boete op ontslag vervalt

Aan het tweede steunpakket zullen andere voorwaarden worden gesteld, zo vertelt de minister in de uitzending van Op1 op 8 mei. 'In het eerste pakket stond een boete op ontslag. Voor de tweede fase ligt dit niet voor de hand. Het kan zijn dat werkgevers mensen moeten laten gaan om andere mensen in het bedrijf te behouden om zo het voorbestaan van de onderneming te garanderen', aldus Koolmees.

De verwachting is dat er maatregelen komen die bijvoorbeeld inzetten op bij- dan wel omscholing om te zorgen dat mensen in een andere sector aan een baan kunnen komen. 'Bedrijven zullen moeten herstructureren', aldus de minister. 'We moeten eerlijk zijn. Dat deze crisis geen effect zal hebben op de werkgelegenheid is een sprookje.'

Werkgelegenheid behouden

De NOW regeling, die loopt tot 1 juni, is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. De werkgever committeert zich bij het aanvragen van NOW vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. Bij de nieuwe regeling komt daar dus verandering in.

Kanttekeningen NOW-regeling

Er is veel te doen om de NOW-regeling.  Zo toonden horecaondernemers Won Yip en Laurens Meyer met een rekenvoorbeeld aan dat horecaondernemers helemaal geen 90% van de loonkosten vergoed krijgen, maar veel minder. Ook KHN bevestigt dat niemand 90% van zijn loonkosten vergoed krijgt.De brancheorganisatie pleitte voor een reparatie van de NOW-regeling. 

Veel ondernemers voelen zich bekocht door de maatregel. Een aantal ondernemers startten het initiatief HorecaZorg om  aandacht te vragen voor de huidige problematiek in de horeca, ontstaan door de verplichte corona-sluiting. Ook zijn er Kamervragen gesteld.

Ook seizoenshoreca, waaronder strandtenten en campings, vallen nu buiten de boot in de regeling.

Aanvullend steunpakket noodzakelijk

KHN pleit al langer voor een noodpakket deel II, misschien zelfs specifiek voor de horeca. De brancheorganisatie krijgt daarbij steun van de VVD. Fractievoorzitter Dijkhoff pleitte voor een apart horeca-plan voor de lange termijn. 'Voor een langere periode. Want in menig anderhalvemeter-kroeg kom je ook als je ooit weer open mag niet uit de kosten', zegt de VVD'er.

De aangekondigde versoepeling van de corona-maatregelen en de heropening van de horeca in fasen, brengt niet voor alle type horecabedrijven de verlichting die noodzakelijk is. Niet alle zaken zullen (volledig) open kunnen en 1,5 meter afstand betekent beperkingen. Een langere sluiting van deze zaken en een lage bezetting voor de zaken die wel open mogen, betekent nog steeds omzetverlies en een grotere kans op faillissementen en banenverlies voor de sector als geheel. Daarom is aanvullende steun nog steeds  noodzakelijk.

Hoe het tweede steunpakket er precies uit komt te zien wordt nu nader uitgewerkt.