KHN wil coronaboete voor horeca aanvechten na demonstratie

KHN wil coronaboete voor horeca aanvechten na demonstratie
Dirk Beljaarts, directeur van KHN.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil horecaondernemers helpen om een coronaboete aan te vechten. Dat zei KHN-directeur Dirk Beljaarts tegenover L1. Beljaarts doet die oproep naar aanleiding van de demonstratie op de Dam.

De KHN-directeur zegt dat ondernemers zich bij de brancheorganisatie kunnen melden. 'Het voelt, zeker na maandag, als onrecht', zegt Beljaarts over het uitschrijven van de boetes aan mensen in de horeca.

'Klap in gezicht van de horeca'

'De ondernemers die ik aan de lijn heb gehad waren niet blij, er werd niet best gereageerd. Het is ervaren als een klap in het gezicht van de horecaondernemers, en dan zeg ik het nog netjes. En niet alleen van de horecaondernemers maar van iedereen die zich zo aan de regels heeft gehouden. Dit is gewoon niet uit te leggen.'

'Daar hoeven we geen doekjes om te winden. Wij gaan komende week een uitvraag doen bij onze leden om iedereen die een boete heeft gekregen of nog gaat krijgen te ondersteunen. Wij willen dat juridische traject overnemen om ook jurisprudentie te creëren. Het voelt als onrecht. En dat heeft zeker ook te maken met wat er maandag 1 juni gebeurd is op De Dam in Amsterdam.'

Reacties

Door de horeca werd veelal verbolgen gereageerd op het optreden van Femke Halsema. Ook in de politiek kon ze niet overal op steun rekenen. Zo schreef Geert Wilders op Twitter: 'Ben je horecaondernemer dan moet je met een meetlat 1,5 meter afstand tussen de tafeltjes op de terrassen realiseren op straffe van 4.000 euro boete, maar ben je een linkse demonstrant dan geldt die anderhalve meter ineens niet meer'.

Er werden maandag zo’n driehonderd demonstranten verwacht op de Dam, die hun stem wilden verheffen tegen politiegeweld en racisme in Amerika en Europa. Het werden er meer. Naar schatting trokken zo’n 5000 betogers richting het plein en dat leidde al snel tot scheve gezichten richting de burgemeester.

'Pijnlijk om te zien'

Volgens burgemeester Halsema waren de beelden van de drukte maandag op de Dam 'pijnlijk' om te zien voor mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden. Ze schreef dit in een brief aan de gemeenteraad waarin ze op een rijtje zet waarom het in haar ogen te druk werd op het plein en ze niet meer kon ingrijpen. Ze moet zich volgende week verantwoorden in de gemeenteraad over haar optreden rond de antiracismebetoging.

'Dat was niet goed. Deze beelden waren pijnlijk om te zien, zeker voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, in de zorg en in de handhaving. Dit geldt ook voor al die mensen die bedrijven of instellingen hebben die tijdelijk moesten sluiten. Door de drukte op de Dam zijn er mogelijk gezondheidsrisico's ontstaan', aldus Halsema.

Naleving 1,5 meter afstand

Ze verklaarde maandagavond al dat er niet op zoveel mensen was gerekend en dat de politie alleen nog met harde hand had kunnen optreden. Ze koos er daarom voor om de demonstratie door te laten gaan. 'Om 18.00 uur werd ik door de politie geïnformeerd dat de omvang van de demonstratie snel was toegenomen tot ongeveer 5000 deelnemers. De naleving van de 1,5 meter werd daarmee op de Dam vrijwel onmogelijk omdat er simpelweg onvoldoende ruimte overbleef. De driehoek stond op dat moment voor een ingewikkelde keuze, optreden kon leiden tot escalatie, geweld, paniek en verdrukking. Tegelijkertijd betekende niet optreden een risico voor de verspreiding van het coronavirus. De politie drong er bij de organisatie op aan om de demonstratie op de afgesproken tijd te laten eindigen ( 18.30 uur). De politie schatte in dat uitstroom uit eigen beweging, vlak voor het einde van de vreedzaam verlopen demonstratie, een veiliger oplossing was dan handhavend optreden. Dat advies heb ik overgenomen.'

Halsema schrijft dat de informatiepositie niet goed was en dat dit in de toekomst beter moet. 'De driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Het plein liep onverwacht en snel vol met demonstranten, die daarmee bewust een gezondheidsrisico namen. Voor zichzelf en voor anderen. Wij betreuren dit ten zeerste.'


Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.