Ter Marsch & Co en Vitam Catering maken beste burger van de Benelux

Ter Marsch & Co en Vitam Catering maken beste burger van de Benelux
De winnende hamburger De Goijira. Fotocredits: Rose Mentink

De winnaars van de Best Burger Benelux 2020 zijn bekend. Mitch Kramer en Rohini Atwaroe van Ter Marsch & Co uit Amsterdam wonnen met hun Gorija-burger in de categorie Meat Based burger. In de plant based categorie wonnen Roland en Audrey Biermans van Vitam Catering Bovag uit Bunnik met The Set Me On Fire Burger.

De wedstrijd Best Burger Benelux 2020 vond plaats in het MECC in Maastricht. ‘Ongekend, wat een smaak en uitstraling’, sprak juryvoorzitter Pierre Wind na afloop over beide winnende creaties. Op de Horecava maakte Rohini eerder dit jaar ook al gehakt van haar concurrenten met The Gorija burger. Dit keer bleef het tot het eind toe zeer spannend: de verschillen met de vier andere finalisten waren klein.

Paradepaardjes

La Chapelle uit Genk pakte de tweede plaats met de Rollin Stoned Burger, M’n zusje uit Drachten werd derde met De Friesian Burger, Het Spaanshuis uit Tervuren vierde met The Original Burger en Social Kitchen uit Wevelgem sloot de rij met de Inglewood Burger. Stuk voor stuk maakten zij indruk op de jury, die naast Pierre Wind bestond uit Alexandra Dirand (exportmanager Ballymaloe), Kevin Ross (Ellis Gourmet Burgers), Ron Simpson (Avocado Show) en Yossi Eliyahoo (The Entourage Group).

In 30 minuten serveerden de finalisten achter elkaar hun paradepaardje aan deze vijf experts. Allemaal kunststukjes, perfect opgebouwd en ware smaakexplosies. Wind: ‘Echt, het was puur kicken.’ De ingrediënten van het kleurrijke winnende recept met Aziatische signatuur van Ter Marsch & Co: twee kleine steamsbuns met een patty van Nederlands dry-aged ribeye en Japanse Wagyu, belegd met een crumble van paarse tortilla’s en nori, in yuzu gepekelde rode ui, zoetzure komkommer, mini bok choy en bulgogi pulled pork. De pulled pork gestoofd in een bulgogi marinade met gerookte buikspekstukjes welke zijn gegaard in Mexicaanse rodepepersaus. Witte saus gemaakt op basis van Jarritos limoensap en manukahoning met Japanse roze gember en limoenzest en rode saus op basis van Gochujang. Goed voor eeuwige roem én €750 aan producten van LA Streetfood.

Vegan burgers

The Set Me On Fire Burger. Foto: Rose Mentink

De andere hoofdprijs ging naar Roland Biermans en dochter Audrey van Vitam Catering Bovag uit Bunnik. Zij beten de spits af in de categorie plant based met hun specialiteit: The Set Me On Fire Burger. Dit is een avocadoburger van LA Streetfood met als topping watermeloen gepekeld in soyasaus, daarna gedroogd en gerookt. Dat zorgt voor een tonijnachtige smaak en paste perfect bij de verse geserveerde ice tea. Speciaal gemaakt in samenwerking met een theesommelier.

Daarmee legden ze de lat meteen hoog voor de drie andere finalisten. Te hoog, bleek later. Robbert-Jan de Veen van De Daltons uit Voorthuizen pakte met The Wicker het zilver, het brons was voor Dr. Plant uit Leeuwarden met The Yellow Cab Burger. The Pistache Streetfoodbar werd vierde met de Fusion Fiësta burger. De vijfde deelnemer, die was geselecteerd na een zeer strenge selectie door mystery guests, Plantage Rococo uit Velsen-Zuid, kon vanwege corona helaas niet aanwezig zijn.

Corona

Covid-19 had natuurlijk ook invloed op de ambiance op 13 oktober in het MECC: publiek was verboden. Dat deed niets af aan het vakmanschap, de passie en gedrevenheid van alle deelnemers. Zij haalden alles uit de kast om de jury te imponeren en maakten er een echte show van.
Organisatoren LA Streetfood en MECC Maastricht kijken enthousiast terug op de Grande Finale. Bart Mentink van LA Streetfood: ‘Het voelde voor iedereen goed om deze geweldige ondernemers dit podium te bieden. Juist in deze tijden. Het niveau was ongekend hoog. Dit smaakt naar een vervolg.’