Rabobank start pilot WasteUp voor verminderen restafval

Rabobank start pilot WasteUp voor verminderen restafval

Rabobank is een initiatief gestart om bedrijven te helpen met het vinden van een circulaire bestemming voor hun afvalstromen. Horecabedrijven kunnen gratis meedoen aan de pilot WasteUp en zo meer waarde halen uit hun afval.

Dat doet de bank in een samenwerking met start-up Seenons. Seenons heeft een netwerk van duurzame afvalverwerkers en logistieke partners en zamelt restafval van bedrijven in.

Vervolg op eerdere pilot

Eerder deed Rabobank in samenwerking met Seenons al een kleine pilot met zes locaties in Amsterdam. De impact hiervan was groot: er werd 1560 liter afval gered van de verbrandingsovens en kreeg een nieuwe circulaire bestemming. Deze pilot was zo succesvol (alle locaties wilden na de pilot doorgaan) dat er nu een grotere pilot gaat plaatsvinden, waar nieuwe bedrijven aan kunnen meedoen.

Pilot WasteUp

Deelnemers aan de pilot kunnen hun afval 6 weken lang gratis circulair laten verwerken. Na de pilot kunnen bedrijven kiezen of ze ermee door willen gaan. De pilot loopt van 4 januari t/m 15 februari 2021. De inschrijving loopt vanaf nu tot en met 14 december 2020. Uit alle aanmeldingen worden 30 bedrijven geselecteerd. Gedurende de 6 weken wordt al het afval gratis bij je opgehaald en verwerkt tot nieuwe producten. Van sinaasappelschillen tot glas, plastic, blik en papier. Na afloop van de pilot besluit je zelf of je dit wilt voortzetten.

Hoe werkt het?

Met een app beheer je eenvoudig en overzichtelijk al je afvalstromen. Deze afvalstromen worden samen gebundeld met lokale bedrijven en worden duurzaam opgehaald. Als deelnemer krijg je zoveel mogelijk inzicht in de bestemmingen van je afvalstromen. Zo weet je zeker dat het circulair verwerkt wordt. Ten slotte worden de afvalstromen gekoppeld aan lokale bedrijven die het kunnen gebruiken als grondstof voor een nieuw circulair product.

De voordelen voor deelname zijn dat je afvalstromen gratis duurzaam worden opgehaald, je een gratis analyse krijgt op de impact die jij creëert met jouw afvalstromen, je ziet je reststroom weer terug in een nieuw product en het levert een mogelijke besparing op op je afvalkosten.