Een grote groep horecaondernemers staat het water zo hoog aan de lippen, dat ze op 17 januari de deuren willen openen, ongeacht de dan geldende maatregelen. Horecabedrijven in vijftig steden en regio's in het land willen weer open gaan. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.

Het gaat om ondernemers in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarvan heeft de horecabranchevereniging er ruim 230. Eerder riep KHN-voorzitter Robèr Willemsen zijn achterban nog op niet dwars te doen. KHN zal volgens hem nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

De horecaondernemers die opengaan zeggen wel dat KHN landelijk alles heeft gedaan om bij het kabinet de noodzaak voor steun voor de branche aan te kaarten. Dat lukt echter niet voldoende, waardoor ze zich gedwongen voelen 'zichzelf te redden'. 'Anders gaat 50 procent van de ondernemers in deze prachtige branche failliet. Er rest nu niets meer dan de keuze, opengaan of failliet gaan', zegt Johan de Vos die namens de opstandige regio's het woord voert.

Kwaad bloed

Horecaondernemingen moesten tijdens de eerste lockdown in maart al dicht en mochten in de zomer beperkt open. Sinds half oktober moesten zij opnieuw de deuren sluiten, terwijl daar volgens de ondernemers uit de branche niet genoeg steun vanuit de overheid tegenover staat. Dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week terloops liet vallen dat cafés en restaurants vermoedelijk nog wel tot na half januari dicht moeten blijven, zette bovendien kwaad bloed.

De muitende KHN-afdelingen hebben bewust voor heropening in januari gekozen, omdat er vermoedelijk te veel drukte zou komen als ze met de feestdagen al open zouden gaan. 'We willen voorkomen dat eventueel oplopende cijfers aan ons toe worden geschreven', zegt De Vos. Bij de heropening houden ze zich aan de protocollen voor veilige opening die KHN eerder opstelde. 'Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is.'

Steunpakket horeca

Inhoudelijk kan de woordvoerder van het kabinet niet op de aankondiging van de opening op 17 januari ingaan. Hij wijst erop dat er nog een aantal momenten komen waarop het kabinet besluiten neemt. Ook ligt er een steunpakket voor de horecasector en ook daar wordt serieus over gesproken.

Leidend in vervolgstappen

'Leidend voor de vervolgstappen die het kabinet gaat nemen, is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is op dit moment nog te hoog en het daalt maar langzaam', aldus de woordvoerder. Het kabinet kijkt volgens hem steeds naar wat mogelijk en ook nodig is. Dat geldt ook voor de horeca. Het overleg wordt onder meer gevoerd met Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Advies gevraagd aan OMT

Volgens ingewijden heeft het kabinet advies gevraagd aan de deskundigen in het OMT over een mogelijk kleine versoepeling voor de droge horeca (de restaurants) tijdens de periode rond kerst en oud en nieuw.

Op 8 december neemt het kabinet de eerste besluiten over de komende periode. Maar ook daarna en voor 17 januari zullen nog een paar beslissingen vallen, stelt de woordvoerder. Alles hangt daarbij af van de ontwikkelingen met het coronavirus.

Afbouw steunpakketten

CNV spreekt in ieder geval van ‘goed nieuws’ dat de minister een streep wil zetten door de geplande afbouw van de economische steunpakketten. Volgens voorzitter Piet Fortuin pleit de bond hier al langer voor. ‘Versobering zou tienduizenden extra werklozen betekenen. De kosten van zoveel werklozen zijn vele malen hoger dan de kosten voor dit steunpakket.’ CNV is nu benieuwd naar de precieze invulling van de plannen van minister Wiebes. ‘Woensdag spreken wij de minister hierover. Graag horen wij hoe hij de steun de komende tijd invult. Voor die tijd gaat de vlag nog niet uit.’