KHN: kabinet houdt ons in gijzeling

De horeca wordt 'in gijzeling gehouden' nu er nog geen zicht is op de opening van eet- en drinkgelegenheden. Dat zei algemeen directeur Dirk Beljaarts van belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

De horeca blijft voorlopig gesloten. De hoop dat restaurants wel de deuren mochten openen tijdens de feestdagen, ging dinsdag 8 december tijdens de persconferentie verloren. ‘Het gaat het niet goed met de cijfers’, aldus minister-president Mark Rutte. Wel wordt gekeken naar een extra steunpakket voor de horeca.
Over de horeca zegt Mark Rutte dat wordt gekeken naar een extra steunpakket. Over de laatste aanpassingen aan deze steunmaatregelen geven de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën morgen, 9 december, een nadere toelichting. ‘Maar het is een goed idee om uw kerstdiner te bestellen, of te laten bezorgen door uw favoriete restaurant.’ Volgens Rutte blijft het risico op besmettingen in cafés en restaurant reëel, omdat mensen er vaak langer dan 15 minuten binnen zijn in een kleinere ruimte.

Geen wetenschappelijke onderbouwing

Willemsen: ‘De uitleg die door premier Rutte werd gegeven op de vraag waarom de horeca voorlopig nog gesloten blijft ontbeert elke wetenschappelijke onderbouwing. De premier kwam niet veel verder dan uit te leggen dat de horeca ook in andere Europese landen gesloten wordt gehouden en dat je in de horeca langer dan 15 minuten samen bent. Die uitleg is niet meer te rijmen met wat we inmiddels weten over andere plekken waar mensen samen komen, zoals op scholen en in werksituaties, maar ook bij verschillende contactberoepen. En als het kabinet de suggestie van KHN van een maximum aantal personen per vierkante meter zou volgen, dan vervalt ook het argument dat men in de horeca met veel mensen in een kleine ruimte samen is. KHN vraagt niet voor niets al maanden aan minister De Jonge om een wetenschappelijke onderbouwing van de relatie tussen horeca en het aantal besmettingen, maar deze blijft telkens uit. Een gemiste kans, want een onderbouwing werkt ook in het in het voordeel van het kabinet en kan voor meer begrip en draagvlak onder horecaondernemers en burgers zorgen.’

Kabinet houdt horeca gegijzeld

‘Het kabinet houdt de horeca gegijzeld zonder dat daar een wetenschappelijke onderbouwing voor is’, zegt hij. Het gegeven dat het ministerie van Economische Zaken een notitie opstelde die impliceert dat de horecasluiting niet bijdraagt aan het tegengaan van besmettingen, maakt de bekendmakingen ‘extra zuur’.

141020, Maastricht: lockdown horeca. Foto: Marcel van Hoorn.

‘Veel ondernemers hebben uitgekeken naar deze persconferentie om te besluiten wat ze gaan doen. Doorgaan met de onderneming of niet? Nog eens pensioen aanbreken om nog even door te gaan?’ Het ministerie van EZK stelt uitdrukkelijk dat de bewuste notitie incompleet was, omdat de analyse erachter niet sluitend zou zijn. Beljaarts baalt ook dat Rutte gecontroleerde proeven aankondigde met meer publiek bij cultuurinstellingen en sportwedstrijden, terwijl een eerder plan van KHN om met verschillende horecalocaties te experimenteren volgens hem strandde in Den Haag.

100 procent steun

KHN pleit zelf voor veel ruimere steun voor getroffen horecabedrijven, met een volledige vergoeding van alle vaste lasten gedurende de gedwongen sluiting. Beljaarts merkt dat het kabinet meer richting die eisen beweegt, ook omdat politieke partijen steeds meer roepen om ruimere steun voor de horeca. Woensdag geven de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken meer informatie over coronasteun.