KHN wil ondernemers helpen met aanvechten van coronaboetes

KHN wil ondernemers helpen met aanvechten van coronaboetes
KHN-directeur Dirk Beljaarts

Horecaondernemers die een coronaboete hebben gekregen, kunnen van Koninklijke Horeca Nederland hulp verwachten bij het aanvechten van deze boete. Aanleiding is de demonstratie in Amsterdam op 1 juni, waarbij zo'n 5000 demonstranten samenkwamen en geen anderhalve meter afstand van elkaar hielden.

Dat zei KHN-directeur Dirk Beljaarts tegenover L1, de regionale omroep van Limburg. De KHN-directeur zegt dat ondernemers die een coronaboete hebben gekregen zich bij de brancheorganisatie kunnen melden. ‘Het voelt, zeker na maandag, als onrecht’, zegt Beljaarts over het uitschrijven van de boetes aan mensen in de horeca, terwijl er geen consequenties waren voor de duizenden mensen die tijdens de demonstratie op de Dam geen anderhalve meter afstand hielden.

‘Klap in gezicht van de horeca’

‘De ondernemers die ik aan de lijn heb gehad waren niet blij, er werd niet best gereageerd. Het is ervaren als een klap in het gezicht van de horecaondernemers, en dan zeg ik het nog netjes. En niet alleen van de horecaondernemers maar van iedereen die zich zo aan de regels heeft gehouden. Dit is gewoon niet uit te leggen.’

KHN doet komende week een uitvraag bij de leden om iedereen die een boete heeft gekregen of nog gaat krijgen te ondersteunen. ‘Wij willen dat juridische traject overnemen om ook jurisprudentie te creëren. Het voelt als onrecht.’

5000 demonstranten

Er werden maandag 1 juni zo’n driehonderd mensen verwacht op de Dam, die wilden demonstreren tegen politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten en Europa. Maar naar schatting trokken zo’n 5000 betogers naar het plein. Burgemeester Femke Halsema besloot om niet in te grijpen.

‘Pijnlijk om te zien’

Volgens burgemeester Halsema waren de beelden van de drukte maandag op de Dam ‘pijnlijk’ om te zien voor mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden. Ze schreef dit in een brief aan de gemeenteraad waarin ze op een rijtje zet waarom het in haar ogen te druk werd op het plein en ze niet meer kon ingrijpen. Ze moet zich volgende week verantwoorden in de gemeenteraad over haar optreden rond de antiracismebetoging.

‘Dat was niet goed. Deze beelden waren pijnlijk om te zien, zeker voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, in de zorg en in de handhaving. Dit geldt ook voor al die mensen die bedrijven of instellingen hebben die tijdelijk moesten sluiten. Door de drukte op de Dam zijn er mogelijk gezondheidsrisico’s ontstaan’, aldus Halsema.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.