Eerste cafetariamedewerkers geslaagd voor FHC Talent Academy

Eerste cafetariamedewerkers geslaagd voor FHC Talent Academy
Vlnr: Jacqueline van Hoolwerff en Yorin van Baarle van Family Uitgeest, Bianca van Dop en Kimberly de Zeeuw van Foodmaster De Parel en Christel van Dijk en Anita van Peppel van Family Maarheeze.

De eerste drie cafetariamedewerkers zijn geslaagd voor het examen van de FHC Talent Academy. Yorin van Baarle, Kimberly de Zeeuw en Christel van Dijk hebben met succes hun ondernemingsplan gepresenteerd aan de examencommissie van FHC Formulebeheer.

De FHC Talent Academy is een leertraject voor Foodmaster- en Family-medewerkers die de ambitie hebben om door te groeien binnen het bedrijf en in de toekomst wellicht een eigen vestiging willen openen. FHC Formulebeheer wil met de Talent Academy een aanvulling bieden op hetgeen medewerkers al leren op de werkvloer, onder meer op het gebied van marketing, financiën, leidinggeven en hygiëne. Ook social media, trends en ontwikkelingen en bezorgen komen aan bod.

Samen doelen bepaald

De ondernemers hebben de kosten van de opleiding gedekt (1250 euro) en samen met de medewerkers de doelen van het traject bepaald. Cursisten namen deel aan bijeenkomsten, onder meer op het hoofdkantoor van FHC in Nieuw-Vennep en bij bedrijven. Het eindplan hebben ze in hun eigen tijd gemaakt. Ook organiseerde FHC een trendtour in Rotterdam.

Het traject duurde ongeveer tien maanden en eindigde met een eindplan en een presentatie aan de examencommissie van FHC, die fungeerde als bank die de ondernemingsplannen moest goedkeuren.

FHC Talent Academy

Yorin van Baarle verdedigt zijn ondernemersplan voor de examencommissie.

Uitbreiding van de cafetaria

‘Dat was best spannend’, zegt Kimberly de Zeeuw (27), bedrijfsleider bij Foodmaster De Parel in ‘s-Gravenzande. ‘Presenteren is niet mijn sterkste punt, al kan ik gelukkig wel lekker babbelen. Maar het is best goed gegaan, ik ben geslaagd.’

Het plan van De Zeeuw gaat over uitbreiding van De Parel. ‘Het is een droom van mij om het pand ernaast erbij te betrekken om nog meer uit het bedrijf te halen. Bezorgen, zeven dagen per week open, meer kinderfeestjes; dingen waar we nu te klein voor zijn.’

‘Cijfers zijn lastig’

Voor De Zeeuw waren de cijfers de grootste uitdaging. ‘Dat vond ik best lastig, dat vind ik nog steeds. Maar ik ben een aardig eind gekomen, de bank heeft het geaccepteerd. Het is allemaal fictief, want er komt wel veel bij kijken. Wie weet, in de toekomst.’

Wat wel een feit is: De Zeeuw wil verder groeien in het bedrijf. ‘Op de werkvloer weet ik al veel, ik run de zaak al. Nu weet ik ook wat er achter de schermen gebeurt. Ik wil graag mede-eigenaar worden, daar zijn we mee bezig.’

FHC Talent Academy

Kimberly de Zeeuw in actie voor de examencommissie.

Eigen cafetaria in de toekomst

Jacqueline van Hoolwerff van Family Uitgeest besloot om medewerker Yorin van Baarle (26) op te geven. Hij werkt al tien jaar in de cafetaria. ‘Hij heeft een ondernemingsplan geschreven voor een eigen zaak in de toekomst, een soortelijk bedrijf. Ik zie ook wel een potentiële ondernemer in hem. Cijfers zijn echter niet zijn sterkste kant, daarom heb ik hem opgegeven voor deze cursus.’

Achter de schermen

Het is geen makkelijke cursus, zegt Van Hoolwerff. ‘Hij heeft alles geleerd wat een ondernemer moet weten, bijvoorbeeld over inkoop, brutomarge en personeelskosten. Hij schrok van de personeelskosten, hij zag dat daar veel meer bij komt kijken. De cursus is dan ook best uitdagend, hij moest er echt wel wat voor doen.’

Van Hoolwerff merkt nu al een verschil. ‘Hij is zich meer bewust van alle kosten. In plaats van zomaar vrij nemen, stelt hij nu voor om te ruilen omdat hij weet dat er anders overuren betaald moeten worden. Hij ziet wat het ondernemen allemaal inhoudt.’

FHC Talent Academy

De examencommissie, vlnr: bedrijfscoach Geerlof Mostert, FHC-directeur Ralph Markwat en marketing manager Chantal van der Meer.

Zaak zelfstandig draaien

Ook Christel van Dijk (38) volgde de cursus en wil doorgroeien bij haar werkgever, Family Maarheeze. ‘Uiteindelijk moet er iemand zijn die de zaak kan draaien, met de juiste papieren op zak, zodat de eigenaren het bedrijf met een gerust hart achter kunnen laten als ze op vakantie gaan of meer vrije tijd nemen.’

Leren over het puberbrein

Van Dijk, die nu drie jaar werkzaam is bij Family Maarheeze, heeft naast het financiële aspect ook meer geleerd over de omgang met gasten en medewerkers. ‘Hoe je klachten behandelt, maar ook hoe je met de jeugd omgaat. Zo hebben we geleerd over het puberbrein en hoe je de jeugd kunt stimuleren.’

De lessen over pubers past ze al toe in de cafetaria. ‘Maak één iemand bijvoorbeeld chef keuken voor die dag. Die is dan verantwoordelijk en neemt de rest daarin mee. Daarmee geef je iemand ook een goed gevoel. Erg leuk om te zien.’

Eerste stap is gezet

Eigenaar van Family Maarheeze Anita van Peppel is blij met de ontwikkeling van Van Dijk. ‘Wij hebben haar opgegeven omdat ze al goed functioneerde. Ze kan bedrijfsleider worden, of ze zou de zaak over een paar jaar kunnen overnemen.’ De eerste stap is al gezet: Christel van Dijk wordt assistent-bedrijfsleider.

FHC Formulebeheer wil de Talent Academy graag een vervolg geven, maar zal het traject eerst evalueren en peilen of er genoeg animo is.