Utrecht verlengt verruimde terrasregels tot 1 november 2021

Utrecht verlengt verruimde terrasregels tot 1 november 2021

De gemeente Utrecht heeft als een van de eerste grote steden het terrasbeleid voor 2021 bekendgemaakt. In 2020 verruimde het overgrote deel van de gemeenten de mogelijkheden voor ondernemers om hun terras uit te breiden. In Utrecht mogen die verruimde terrassen in ieder geval tot 1 november 2021 blijven staan.

Horecaondernemers in Utrecht mogen, als ze weer gasten mogen ontvangen, de in 2020 uitgebreide terrassen laten staan tot minimaal 1 november. In mei 2020 maakte de gemeente bekend dat ondernemers relatief eenvoudig een uitbreiding van hun terras konden aanvragen. In oktober werd die regeling al verlengd tot 1 april, al kon daar door de horecasluiting tot nu toe nog geen gebruik van worden gemaakt.

188 van de 225

In 2020 kreeg de gemeente Utrecht 225 aanvragen binnen voor uitbreiding van een bestaand terras. Van die aanvragen werden er 188 goedgekeurd, ruim 83 procent. Eerder bleek uit een enquête van Misset Horeca onder ruim 200 terrasondernemers in 90 gemeenten dat zo'n 60 procent van hen gebruik had gemaakt van de regelingen om in 2020 hun terras uit te breiden. Meer dan 90 procent van de gemeenten bood die mogelijkheid afgelopen jaar.

Half februari gaf zo'n 40 procent van de respondenten aan dat hun gemeente ook in 2021 mogelijkheden biedt. Utrecht is een van de eerste grote steden die de terrasregeling voor 2021 bekendmaakt. Daarbij is aangegeven dat deze tot uiterlijk 1 november duurt. Of eerder, indien de voornaamste grondslag voor de uitbreiding van terrassen – de 1,5 meter afstand-regel – eerder vervalt.

Utrecht hanteert verschillende mogelijkheden tot verruimen. Bestaande terrassen mogen op een groter oppervlak worden geplaatst om, met die 1,5 meter in gedachte, evenveel stoelen kwijt te kunnen en daarnaast kunnen ondernemers gebruik maken van grasvelden en braakliggende terreinen om zogeheten satellietterrassen in te richten. Ook ondernemers die normaal geen of nauwelijks terrasruimte hebben kunnen hiervoor een aanvraag doen.

Voorbereid op heropening

‘Op dit moment hebben horecaondernemers nog geen perspectief op wanneer zij hun zaken weer kunnen openen', zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure op De Utrechtse Internet Courant (DUIC). ‘We willen echter voorbereid zijn op de situatie dat de horeca weer gedeeltelijk of geheel open kan en horecaondernemers duidelijkheid bieden over tijdelijke terrassen in het nieuwe, verlengde terrassenseizoen.’

Tijdelijk vergunnen

Wel wordt de regeling meer geformaliseerd. Waar de uitgebreide terrassen in 2020 na een goedgekeurde aanvraag feitelijk werden gedoogd, wil de gemeente al eerder goedgekeurde aanvragen tijdelijk vergunnen. Dat biedt volgens de gemeente meer zekerheden aan ondernemers en bewoners. Voor de ondernemer betekent een vergunning dat er geen sprake is van een gedoogde situatie. En omwonenden kunnen tegen een verstrekte vergunning bezwaar maken en beroep aan tekenen. Deze constructie is tijdelijk en geldt tot uiterlijk 1 november 2021.

Geen extra kosten

Ondanks het formeel maken van de regeling gaat de gemeente daar geen kosten voor in rekening brengen. Tot eind 2021 betalen ondernemers geen leges voor de (tijdelijke) exploitatievergunning en omgevingsvergunning en ook geen precario voor het gebruik van gemeentegrond. De gemeente werkt aan een voorstel om de leges en precario voor de tijdelijke terrasruimte te compenseren. Afgelopen jaar ondersteunden veel gemeenten horecaondernemers door onder meer de precario (deels) kwijt te schelden.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.