Ruim 60 procent ondernemers maakte gebruik van terrasuitbreiding in 2020

Ruim 60 procent ondernemers maakte gebruik van terrasuitbreiding in 2020

Bijna alle gemeenten in Nederland boden in 2020 ondernemers de kans hun terras (tijdelijk) uit te breiden. En daarvan is ook veel gebruik gemaakt: 70 procent van de terrasondernemers heeft in 2020 het terras uitgebreid, blijkt uit een peiling van Misset Horeca.

De timing van de eerste lockdown in maart 2020 kwam voor ondernemers met een terras hoogst ongelukkig zo rond de start van het terrasseizoen. Toen in juni de horeca weer open mocht, boden veel gemeenten die ondernemers dan ook de mogelijkheid hun terras tijdelijk uit te breiden om zo de gemiste omzet nog een beetje in te kunnen halen. Nijmegen was een van de eersten in mei 2020.

93 procent

Uit een peiling van Misset Horeca onder ruim 200 ondernemers met terrassen in 90 verschillende gemeenten, blijkt dat zo'n 93 procent van die gemeenten de mogelijkheid bood om de terrassen uit te breiden. In totaal telt Nederland op 1 januari 2021 352 gemeenten.

Maar dat een gemeente de mogelijkheid biedt, wil nog niet zeggen dat een ondernemer daar ook gebruik van maakt. Van de respondenten deed bijna 70 procent dat wel.

Wat boden gemeenten?

Welke mogelijkheden ondernemers hadden om hun terras uit te breiden, verschilde nogal per gemeente. Hieronder enkele voorbeelden uit de peiling.

GemeenteWat kon in 2020?
Aaltenbestemming agrarische grond tijdelijk veranderd (gedoogd) en parkeervakken aangewezen als extra terrasruimte
AlblasserdamPontons in het water werden toegestaan
ApeldoornExtra ruimte naast het eigen terras gebruiken tegen gedeeltelijke precario
Baarlo75% extra terras, alles mocht daar ook blijven staan
EemsdeltaGemeente liet bijna alles toe. Trottoir en parkeervakken mochten bij terras worden getrokken
EerselOppervlak terras mocht veel groter, maar met maximaal zelfde aantal stoelen als in 2019
EnschedeTerrassen in kleine straten moesten tot wel 40% inleveren om ruime looppaden te houden, op de pleinen mochten terrassen juist ruimer
HaarlemAangrenzend aan eigen bedrijf mocht terras uitgebreid. Dit moest wel dagelijks binnengehaald
HilversumVeel extra meters mogelijk en alles mocht blijven staan
LeidenPontons in het water werden toegestaan
Loon op ZandTerras mocht op pleinen onbeperkt uitgebreid, zolang de markt maar door kon gaan
OisterwijkIn de weekends mochten terrassen uitbreiden op de openbare weg
PurmerendTerrassen mochten normaal 10 meter diep zijn, in 2020 mocht dat uitbreiden tot 18 meter
SluisTerrassen mochten groter en alles kon blijven staan
UtrechtTerrassen mochten fors groter en alles kon blijven staan
VenloTrottoir en paden mochten bij het terras worden getrokken. Dat meubilair moest wel elke avond worden weggehaald
ZwolleBeschikbare ruimte als grasvelden kon bijna onbeperkt gebruikt worden als extra terras

Nijmegen was in mei 2020 een van de eerste gemeenten die, tijdens de eerste lockdown, perspectief boden om na de heropening begin juni terrassen tijdelijk uit te breiden. Al snel volgden de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, en ook veel gemeenten van middelgrote steden en dorpen boden extra ruimte.

Precario en verkeer weren

Veel gemeenten steunden terrasondernemers ook door bijvoorbeeld het tijdelijk weren van verkeer in delen van de binnenstad om zo meer ruimte voor terrassen te creëren. Dit werd onder meer gedaan in Amsterdam, Utrecht, Zwolle en op enkele waddeneilanden.

Ook scholden sommige gemeenten de precario over 2020 vrij. Dat deden onder meer Haarlem, Purmerend en Zwolle, blijkt uit de peiling. Eerder was al bekend dat meer gemeenten de precario deels of in zijn geheel kwijt wilden schelden.

Winterterrassen

Richting het einde van het reguliere terrasseizoen van 2020 kwamen veel gemeenten met aanvullende mogelijkheden. Zo'n 52 procent van de respondenten geeft aan dat in hun gemeente het terrasseizoen verlengd werd na 1 oktober. In veel gevallen zelfs de hele winter. Zoals bijvoorbeeld in Rotterdam, waar in september al bekend werd gemaakt dat de winterterrassen tot april mogen blijven. Ook Utrechtse horeca mag de winterterrassen, mits de horeca voor die tijd weer opengaat, tot 1 april gebruiken.

De respondenten geven aan dat als hun gemeente winterverlenging bood, in bijna alle gemeenten dezelfde regeling gold als in de zomer. Soms aangevuld met het toestaan van overkapping. Bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam maakte een aparte pagina voor ondernemers met alle informatie over de winterterrassen in de stad: welke afmetingen, wat mocht er met overkapping en afscherming. Maar nadat half oktober de tweede lockdown inging, konden alle plannen voor winterterrassen de ijskast in. Slechts iets minder dan 15 procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan gebruik te hebben gemaakt van de verlenging van het terrasseizoen.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.