Bib Gourmand 2021: Michelin beloont 13 nieuwe restaurants voor prijs-kwaliteit

Bib Gourmand 2021: Michelin beloont 13 nieuwe restaurants voor prijs-kwaliteit

Michelin heeft dinsdag 9 maart de nieuwe Bib Gourmands voor 2021 bekend gemaakt. Nederland telt nu 138 restaurants met een Bib Gourmand. Dit is een beloning voor een goede prijs-kwaliteit verhouding. Een driegangen keuze menu kost daarbij maximaal 39 euro.

Per saldo telt Nederland nu 5 zaken meer met een Bib Gourmand dan in de selectie voor 2020. Michelin onthulde dinsdag 9 maart alleen de 13 nieuwe restaurants met een Bib Gourmand voor 2021. Er is geen overzicht bekend gemaakt met restaurants waarvan de Bib Gourmand komt te vervallen. Misset Horeca onderzocht dat 8 restaurants in ieder geval niet meer zijn opgenomen.

'Vooraankondiging'

Michelin spreekt zelf over een vooraankondiging en maakt de volledige selectie met Bib Gourmand restaurants voor 2021 bekend op 29 maart, tegelijk met de Michelinsterren. Dit zijn de 138 restaurants die momenteel een Bib hebben. 

'De horeca lijdt'

Michelin beseft dat de selectie van de bekroonde restaurants tot stand is gekomen in uitermate uitdagende tijden. ‘De horeca lijdt en de chefs vechten om het hoofd boven het water te houden. Het coronavirus heeft onze passie helaas stevig in zijn greep.’

‘Maar ik stel met ongelooflijk veel trots en blijdschap vast dat de chefs doorzetten,’ aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gids Nederland. ‘Ze bieden take-away aan, zetten acties op om hun boeren te steunen en starten zelfs nieuwe bedrijven. Hun vechtersmentaliteit en positivisme overtuigt mij ervan dat we hier samen uitkomen. Als Michelin gids vinden wij het daarom belangrijk om deze restaurants te bekronen en de buitengewone verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier te onderstrepen.’

Nederland telt in 2021 13 nieuwe Bib Gourmands. Onder de nieuwkomers de ‘urban canteen’ zoals Michelin het restaurant Fa. Pekelhaaring in Amsterdam omschrijft. De keuken is er creatief, lokaal met Italiaanse flair.

'Niet te ingewikkeld'

De nieuwkomers bewijzen volgens Michelin dat alles niet té ingewikkeld maar toch vooral lekker moet zijn. ‘Het zijn zaken waar je terugkeert, rasechte Bib Gourmands. En dat mogen we ook zeggen van Vineum in Rotterdam. We werden er gecharmeerd door de klassieke cuissons, de interessante ingevingen van de chef én de uitstekende wijnen.’

Bijzonderheden

Een aantal restaurants die door Michelin bekroond zijn/waren met een Bib Gourmand veranderde van eigenaar de afgelopen periode, kondigde een conceptwijziging aan, verhuisde of ging dicht. Dit zijn ze: (klik op de naam voor meer uitleg over het restaurant).

Ook nam Hotel De Sterrenberg met Restaurant Cepes in Otterlo zelf afscheid van haar Bib Gourmand in juni 2020. Chef Robert Hartelman zette vanaf dat moment in op menu’s van vier en zeven gangen met lokale producten. Dit restaurant is nu, net als Ledeboer in Almelo die hetzelfde verzoek deed, nog wel opgenomen.

Bib Gourmand 2020

In 2020 telde Nederland 133 restaurants met een Bib Gourmand. Twee meer dan in het jaar 2019. 17 restaurants kregen in 2020 een nieuwe Bib Gourmand, 15 vervielen er dat jaar.