Michelin 2021: 113 sterrenrestaurants in Nederland

Michelin 2021: 113 sterrenrestaurants in Nederland

Nederland telt voor 2021 113 restaurants met een of meerdere Michelinsterren. Per saldo zijn dat er twee meer dan in 2020. Daarnaast zijn voor het eerst Groene Michelinsterren uitgereikt, acht stuks. Onder meer het driesterrenrestaurant De Librije van Jonnie en Therese Boer in Zwolle mag er een dragen.

De beloningen voor 2021 laten volgens de Michelin-inspecteurs ‘het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid zien die de chef-koks en hun teams dagelijks aan de dag leggen’. In totaal telt de Michelingids Nederland 113 sterrenrestaurants. Zo verliepen de inspecties in coronatijd. 

Sterren in coronacrisis

‘In deze uiterst moeilijke tijden voor de horeca vinden wij het bijzonder belangrijk om ook in 2021 de selectie uit te brengen,' verklaart Michelin. 'Dit om verschillende redenen: om het beroep aan te moedigen, om de inzet van de chefs te benadrukken en om talent in de kijker te zetten. Het afgelopen jaar hebben onze teams niet alleen uitstekende eetervaringen gehad, ze hebben ook met trots gezien dat koks en hun teams werkelijk alles doen om hun passie voort te zetten en hun gasten te inspireren. Deze dynamiek is in alle opzichten opmerkelijk en bewijst dat de restaurants in Nederland nog niets aan creativiteit en inzet hebben ingeboet, v ooral als het gaat om duurzame gastronomie, aldus Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingids.

De sterrenstand van 2021

  • 113 sterrenrestaurants, twee meer dan in 2020
  • 2 restaurants met drie sterren
  • 18 restaurants met twee steren (twee nieuw, 1 vervallen)
  • 93 restaurants met een ster, waarvan 8 nieuwe
  • 118 Bib Gourmand restaurants, 13 nieuw, 28 vervallen

Daarnaast zijn er 8 groene sterren uitgereikt. Een Groene Ster krijg je voor duurzame inzet. Je hoeft hiervoor niet in bezit te zijn van een rode. De Nieuwe Winkel in Nijmegen krijgt zowel haar eerste rode ster als een groene.

Michelin noteert 7 vervallen namen. Allen te verwachten, of omdat ze gesloten zijn, verkocht of anderszins. Zo staat Restaurant Lucas Rive in Hoorn te koop na het overlijden van de patron-cuisinier. Tot de verkoop draait het team door onder leiding van echtgenoot Deborah Rive.

De Kromme Dissel viert met het behouden van haar Michelinster een bijzonder jubileum. 

De sterrenstand van vorig jaar

  • 111 sterrenrestaurants, eentje meer dan in 2019
  • 2 restaurants met drie sterren
  • 17 restaurants met twee sterren
  • 92  restaurants met een ster, waarvan 8 nieuwe
  • 133 Bib Gourmand restaurants, waarvan 17 nieuwe

Twee restaurants met twee sterren erbij

Nederland telt twee nieuwe restaurants met twee sterren. Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge van Restaurant 212 in Amsterdam. De populaire chefs koppelen inventiviteit aan klassieke kennis, en weten met hun typerende originaliteit steeds magie op het bord te brengen.

Brut172 in Reijmerstok van Hans Van Wolde is al even bijzonder. De ouwe getrouwe van de Nederlandse topgastronomie heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en maakt met zijn persoonlijkheid de reis naar het Limburgse platteland absoluut waard. Hans van Wolde had met Beluga in Maastricht ook twee sterren.

De twee sterren voor &Moshik in Amsterdam komen te vervallen. Dit restaurant is gesloten.

Drie awards

Jonge chef van het jaar award
Service ward
Sommelier award

Deze 2021 editie beloont eveneens 118 Bib Gourmands.  Dit jaar worden 13 nieuwe restaurants bekroond voor hun geweldige verhouding tussen prijs en kwaliteit (max. 39 euro).