Collega's over heropening terras: 'Positieve uitdaging' tot 'niet werkbaar'

Collega's over heropening terras: 'Positieve uitdaging' tot 'niet werkbaar'

Het publiek is blij: het drankje op het terras komt steeds dichterbij. Horecaondernemers glimlachen ook met de eerste stappen naar heropening in zicht. Maar praktische bezwaren steken de kop op. Hoe moet dat met personeelsplanning als het terras echt open mag na 21 april? Met je inkoop? Het rendement? En als het gaat regenen mag je gast niet naar binnen... Zo denken collega's Michel Pais, Pascal Ultee, Khalid Oubaha en Mathijs Gielen erover.

Mathijs Gielen van De Staat in Arnhem noemt alleen de heropening van het terras onwerkbaar. ‘Ik hoop dat ondernemers gaan rekenen. Als je nu 100 procent TVL krijgt en je gaat open voor één of twee zonnige dagen op je terras kun je echt beter dicht blijven…’ Grote struikelblokken zijn ook voor hem inkoop en personeelsplanning in combinatie met het weer.

Die mening deel Pascal Ultee van Capriole Café in Den Haag. Hij wil zijn terras het liefst alleen openen in combinatie met binnen. ‘Het is met ons klimaat niet werkbaar om alleen buiten open te zijn. Wij willen echt niks liever dan open, maar wel werkbaar zowel buiten als binnen. Je kan alleen buiten met je personeelsplanning geen kant op. Bij mooi weer heb je medewerkers nodig en bij een buitje kun je iedereen betaald naar huis sturen.' De oproeptermijn is 24 uur, wijzig je een dienst binnen die termijn dan moet je de geplande uren doorbetalen.

Michel Pais: meer parasols, heaters en een beperkte kaart

Michel Pais van Vondelpark 3, No Rules en Strand Zuid in Amsterdam is wat positiever. ‘Maar dat kan ik ook zijn met ruim duizend stoelen buiten. Een deel daarvan heeft een overkapping en ook werken we al met heaters.’ Hij erkent dat het zeker uitdagingen op gaat leveren en irritatie bij gasten, bijvoorbeeld wanneer ze niet naar binnen mogen als het weer omslaat.

Michel Pais, Strand Zuid

‘Daarnaast is het in april, mei na 20 uur meestal nog fris buiten. Dat is van invloed op je diner. Wij gaan dan ook van start met een beperkte kaart en overwegen meer parasols et cetera.’ Volgens Pais betekent de heropening van de terrassen kans op een snellere versoepelingen voor de binnenruimte. ‘Ik probeer het positief en realistisch te bekijken. Maar een stampvol Vondelpark en een leeg terras van Vondelpark 3 doet veel meer pijn…’

Harm Oosting en Toni Hoevers van Boetiek Hotel BonAparte in Lochem vinden het terras snel openen een top idee. ‘We moeten toch ergens beginnen,’ zeggen deze ondernemers, ook met de hoop op versoepelingen voor binnen daarna.

Rendement, inkoop en derving bij heropening terras

Pascal Ultee voorziet ook problemen met inkoop van verse producten. ‘Dat wordt een drama. Bij een paar dagen onverwacht slecht weer kan je alles weg gooien en is al je mice en place voor niks geweest. Wie gaat die kosten betalen? En hoe ga je om met gasten op een vol terras bij slecht weer. Sorry mevrouw, jammer dat het nu regent, maar u mag uw broodje binnen niet op eten?’

‘Het openen van de terrassen wordt heel makkelijk geroepen door mensen die geen verstand hebben van de horeca,’ vervolgt Ultee. ‘Voor een bier & bitterballen terras prima te doen, maar de meeste restaurants hebben hier niets aan. Als je wel open gaat zul je bij slecht weer veel kosten maken en de kleine omzet die je maakt, zorgt voor een korting van je NOW en/of TVL. Wij willen niks liever dan open, maar wel werkbaar zowel buiten als binnen.’

‘De horeca heeft vorig jaar laten zien zeer gecontroleerd met alle maatregelen om te kunnen gaan. Het is te bizar voor woorden als we nu misbruikt zouden worden om een handhavingsprobleem in de openbare ruimte op te lossen waar de horecaondernemer de rekening voor moet betalen,' besluit Ultee.

'Wij roepen al maanden dat het veilig kan'

Iemand die zich wel ‘graag laat misbruiken’ is Khalid Oubaha, eigenaar van achttien horecabedrijven in Arnhem, Nijmegen en omgeving. Hij beschrijft het op social media als een paradoxaal gevoel. ‘Hoe meer het uit de hand loopt in de parken bij goed weer, hoe eerder de burgemeesters de terrassen willen openen. De horecaondernemers roepen al maanden dat het veilig kan… Maar ja, ik laat me in dit geval graag misbruiken.’

Volgens KHN is ook opening van de binnenruimte al mogelijk en daar zet de branche organisatie zich ook voor in. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘Het openen van de terrassen is een goede eerste stap, maar lang niet genoeg. Niet iedere ondernemer heeft tenslotte een terras tot zijn of haar beschikking. Daarnaast ben je erg afhankelijk van het weer. Als het koud wordt of het begint te druppelen, kun je niet even met je bord naar binnen. Dat schiet voor de restaurants niet echt op.’

John Gulay van O’Casey’s Irish Pub in Den Haag ziet ook deze praktische bezwaren. Hij vreest voor boetes. ‘Gaat het ineens regenen, loopt je gehele terras naar binnen… Dus boete. Als ze opschieten met vaccineren kunnen we snel zonder restricties gewoon weer open en ons leven weer oppakken.'

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.