Gerard van der Veen (84) overleden

Gerard van der Veen (84) overleden

In zijn woonplaats Den Haag is vorige week vrijdag (9 april) Gerard van der Veen overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Van der Veen was tussen 1982 en 1997 landelijk voorzitter van werkgeversvereniging Horecaf en haar opvolger Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Van der Veen was eerder onder meer directeur, medeoprichter en aandeelhouder van Golden Tulip Management. Hij was al enige tijd ziek. Hij is 84 jaar oud geworden.

Hotelier in hart en nieren

Gerard van der Veen groeide op in Amsterdam-Noord, deed de hogere hotelschool Den Haag en werkte begin jaren zestig van de vorige eeuw in de gerenommeerde hotels Lancaster in Parijs en The Savoy in Londen. Terug in Nederland trad hij in dienst bij de Exploitatie Maatschappij Scheveningen (EMS) van Reinder Zwolsman. Voor de EMS was hij onder meer directeur van Grand Hotel Britannia in Vlissingen.

In 1974 werd Van der Veen algemeen directeur van de Clingendael Hotel Group met dertien hotels in Nederland en België. Vijf jaar later raakte hij betrokken bij de omvorming van Golden Tulip Hotels tot een wereldwijde franchiseorganisatie. Van der Veen (die eerder als voorzitter van het consortium Golden Tulip Hotels werd benoemd) was medeoprichter, directeur en aandeelhouder van Golden Tulip Management waarin de KLM een meerderheidsbelang had.

Verbetering imago horeca

In 1982 trad hij aan als landelijk voorzitter van werkgeversvereniging Horecaf (dat later fuseerde met Horeca Nederland). Van der Veen streefde als voorzitter vooral naar verbetering van het imago van de horeca. Delen van de bedrijfstak hadden te lijden onder de infiltratie van criminelen die bedrijven gebruikten voor drugshandel en witwaspraktijken.

Van der Veen bracht de bedrijfstak continu bij de politiek onder de aandacht en onderhield nauw contact met leden van de Tweede Kamer en de toenmalige staatssecretaris Piet van Zeil van Economische Zaken.

Met succes zette hij zich in voor het behoud van het lage btw-tarief voor de horeca tijdens de btw-harmonisatie in 1982. In hetzelfde jaar werden op zijn aandringen de strenge overheidsregels voor prijsverhogingen in de horeca afgeschaft. Van der Veen bewerkstelligde een korting van 50 procent op de omroepbijdrage voor hoteliers die voorheen voor elk tv-toestel in hun bedrijven het volledige bedrag aan kijkgeld moesten betalen.

Succesjes

Tijdens het WK voetbal 1994 voorkwam Van der Veen dat horecaondernemers een forse rekening van de NOS tegemoet konden zien als ze beelden van het kampioenschap in hun zaken vertoonden. ‘Succesjes’ noemde hij deze resultaten in zijn in 2009 in eigen beheer uitgegeven memoires.

Die succesjes, die hij met verve onder de aandacht van de media wist te brengen, boden echter geen garantie voor de toekomst van zijn positie. Na de fusie van Horecaf (de vereniging van exclusieve horecabedrijven) met het meer diverse Horeca Nederland, eind 1991, werd Van der Veen weliswaar voorzitter van het nieuwe Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar hij voelde zich gehinderd door de gehandhaafde complexe verenigingsstructuur van het oude Horeca Nederland.

In de nieuwe constellatie kreeg hij te maken met een bloedgroepenstrijd, een bestuur dat in twee kampen was verdeeld, én met ‘machtspelletjes van enkele ledenraadsleden’. Dat laatste, in combinatie met plannen voor herstructurering van de organisatie, waarvoor een extern bureau werd aangetrokken, kostte hem de kop, zo staat in zijn memoires te lezen.

De voorzitter trad eind 1996 af toen hij niet langer de onvoorwaardelijke steun kreeg van de meerderheid van de ledenraad van KHN. Van der Veen, die een jaar eerder bij koninklijke onderscheiding nog benoemd werd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, toonde zich diep gekwetst door de gebeurtenissen.

Adviesfuncties

Na zijn KHN-voorzitterschap vervulde Van der Veen verschillende adviesfuncties. In 1997 werd hij president-commissaris van de timesharecomplexen Hollywood Mirage en Beverly Hills & The Heights op Tenerife. Toen hij in 2019, hij was toen al 82, deze functie neerlegde werd hij bedolven onder de loftuitingen van managers en medebestuurders. Zijn commentaar toen: 'Zo kan het dus ook.'

Van der Veen liet zich, behalve op management- en bestuursniveau in de horeca (namens de bedrijfstak zat hij in de besturen van VNO-NCW, MKB Nederland en de Bankraad) , ook op sportief vlak gelden. Hij was lid van prominentenwielerclub DOF, mede-oprichter van de Tour Culinair en voorzitter/commissaris van schaatscentrum De Uithof in Den Haag. Hij reed drie keer met succes de Elfstedentocht uit.