Verdeelde Kamer debatteert over onder meer 2G-aanpak corona

Verdeelde Kamer debatteert over onder meer 2G-aanpak corona

De Tweede Kamer is verdeeld over 2G. Binnen de coalitiepartijen heeft de ChristenUnie veel moeite met de maatregel. De andere aanscherpingen waarmee het kabinet kwam, kunnen waarschijnlijk wel rekenen op de steun van een meerderheid van de volksvertegenwoordigers.

De 'milde lockdown' is volgens het kabinet nodig omdat de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames maar blijven stijgen. Maandag werden meer dan 19.000 nieuwe besmettingen gemeld, al zat daar ook een storing in het weekeinde in verwerkt.

Corona-aanpak

Eind vorige week kondigden premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge aan dat de komende drie weken onder meer de horeca en de winkels om 20.00 uur dicht moeten. Ook kondigden ze aan dat het kabinet wetgeving gaat voorbereiden om de zogenoemde 2G-aanpak mogelijk te maken voor bepaalde sectoren zoals de horeca.

2G of 3G

Het demissionaire kabinet wil ondernemers straks de keuze geven of zij alleen mensen binnenlaten die beschermd zijn tegen het coronavirus door een vaccinatie of recente besmetting (2G), of ook mensen die door middel van een test laten zien dat zij niet besmet zijn (3G). Die drie weken zijn nodig voor het invoeren van een wetswijziging. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca. Voor hoogrisicosituaties, zoals een evenement, wil het kabinet het verplicht stellen.

Keuze voor ondernemer

Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, gelden verder geen beperkingen. Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. Wetgeving op dit vlak is nog in voorbereiding, zegt premier Mark Rutte.

Nieuwe beoordeling op 3 december

De huidige aanvullende maatregelen gingen in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld. Garantie dat de maatregelen daadwerkelijk drie weken duren, kan Rutte niet geven. ‘Voorwaarde is dat de cijfers dalen.’