Team Koksgilde naar wereldkampioenschap

Het Nationaal Team van het Koksgilde neemt van 17 tot en met 21 november deel aan de World Cup Luxemburg, een wereldkampioenschap waaraan teams uit de hele wereld deelnemen. De voorbereidingen van het team zijn reeds een jaar bezig. Onlangs vond in het Berghotel een generale repetitie plaats.

In de komende weken worden de puntjes op de i gezet. Na het goud dat het Nationaal Team in 2000 in Erfurt tijdens de Koksolympiade haalde, wil het team dat voor een deel vernieuwd is, wederom voor eremetaal gaan.

De koude opdracht bestaat uit een koud buffet, dat geshowd wordt op een grote tafel van vier bij vier meter. Het thema van dit jaar is golven, dat verwerkt wordt in de buffettafel, het servies en de spiegels. Onder de golven wordt belichting aangebracht. Het koude buffet bestaat onder andere uit: een festival van desserts, zes soorten friandises, vlees- en gevogelteterinnes, diverse voorgerechten op bord, een driegangen lunchmenu en een menu gastronomique. Het Nederlands Team verzorgt dit buffet op maandag 18 november.

Op 20 november wordt voor 105 personen een driegangen menu gekookt. Het voorgerecht is een mooi stukje op de huid gebakken snoekbaars met een ragoûtje van gamba’s en een gamba gevuld met pruim. Het geheel wordt afgemaakt met een groene mosterdsaus.

Het hoofdgerecht bestaat uit gebraden hertfilet, speenvarkenkoteletje bedekt met groene kruidenfarce en broodkruimen een in katenspek verpakte haasfilet, garnituur van geprakte aardappel met spruitjes, oesterzwammen en spitskool, afgemaakt met een mooie wildsaus geparfumeerd met jenever.Het dessert is een combinatie van passievrucht en banaan. Passie mousse met bananencrème en passie marmelade, bananensorbet en zachte vanillesaus. Afgewerkt met een chocoladegarnituurtje en gedroogde banaan.

Het Koksgilde Nationaal Team bestaat uit de volgende chef-koks:
Bert van Manen, Kurhaus Hotel, Peter Bakker, Berghotel Amersfoort, Martin Hoppers, Golden Tulip Zaltbommel), Ronnie Merks, Golden Tulip Zaltbommel, Waldrik Kremer, Bosch en Duin Udenhout, Budhiono, Hilton Rotterdam, Marco Poldervaart, Restaurant De gastronoom Harlingen, Leendert Klaassens, Bijenkorf Groningen, Tistan van Dost, Palace Hotel Noordwijk aan Zee.