Boa's willen back-up bij controle nachtclubs zaterdag

Boa's willen back-up bij controle nachtclubs zaterdag
©Roel Dijkstra - Vlaardingen Vlaardingen - Terrassen weer open - Cafe de Stam - de burgemeester heeft aangekondigd NIET te handhaven mits de 1.5 meter aangehouden wordt.

De boa's willen aanstaande zaterdagavond- en nacht extra hulp als zij moeten controleren of de nachtclubs tegen de regels opengaan. Omdat de politie staakt vanwege cao-onderhandelingen, vragen vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boabond nu de Arbeidsinspectie om te controleren of boa's hun werk wel veilig kunnen doen.

De vakbonden vinden het voor boa's niet veilig genoeg als zij in hun eentje de sluitingstijden van de nachtclubs moeten handhaven. 'Normaliter doen boa's dit werk enkel in samenwerking met de politie', aldus de vakbonden.

'Een boa in uniform, die nog steeds niet over de benodigde verdedigingsmiddelen beschikt, mag niet het slachtoffer worden van dadendrang van de burgemeesters.' De Inspectie SZW laat weten de klacht van de boa's binnen te hebben gekregen en deze in behandeling te nemen. 'Maar we kondigen nooit van tevoren aan of we gaan inspecteren', aldus een woordvoerder.

Boa's handhaven in burger

De horeca mag nu nog tot 22.00 uur open zijn. De verwachting is dat komende dinsdag nieuwe versoepelingen worden aangekondigd. 'Vervroeg die versoepelingen met drie dagen, dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker', zei de voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits eerder op donderdag.

De vakbond heeft met meerdere gemeenten overlegd over wat de plannen zijn. Sommige gemeenten willen gewoon gaan handhaven, andere gemeenten zeggen dat er niet wordt gehandhaafd zonder politie. Ook wordt er veel gekozen voor handhaving in burger.

Dat betekent dat boa's in normale kleding kijken welke horecazaken open zijn. Zo kunnen achteraf bestuurlijke boetes worden opgelegd en komt de veiligheid van de handhaver niet in het geding. 'Dat is heel fijn. Er is dan geen gevaar voor de boa's', aldus Gerrits.

Boetes voor prostestacties

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft laten weten dat Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie een boete van 4500 euro riskeren als ze zaterdag de deuren openen.

Vrijdag krijgen de individuele clubs een brief, die dan direct geldt als waarschuwing. Eerder werd bekend dat alle tickets van de Amsterdamse clubs die meedoen zijn uitverkocht. Het zou gaan om zo'n 20.000 tot 25.000 kaarten.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.