Floris Licht is Hotello of the Year 2022

Floris Licht is Hotello of the Year 2022
vlnr: Joachim de Looij, Camille Oostwegel, Floris Licht, Barbara Kerstens, Mandy Schild en Niek van den Adel.

Tijdens het 17e HotelloTOP Year Event is Floris Licht, oprichter van Hotels for Trees en general manager van DoubleTree by Hilton Amsterdam CS, uitgeroepen tot Hotello of the Year 2022.

Tijdens deze bijzondere editie van het HotelloTOP Year Event, dat voor één keer niet plaatsvond tijdens Horecava, kwamen Hotello’s weer samen voor het jaarlijkse congres van netwerkorganisatie HotelloTOP. Tijdens het congres werden twee awards uitgereikt: de Talent of the Year Award 2022 en de Hotello of the Year Award 2022. Die laatste ging naar hotelier Floris Licht.

Het HotelloTOP Year Event in Leusden stond in het teken van ‘Fun da Mentals’. Een mix van focussen op de basis en ook een hoop plezier en gekkigheid. Het congres werd in goede banen geleid door presentatieduo Mandy Schild (HTH’07), entrepreneur en presentatie specialist, en Niek van den Adel, (SHMS’08), internationale spreker en auteur over hospitality.

Ook deelden twee Hotello’s hun verhaal met de bijna 400 aanwezigen: Veerle Donders (HTH‘12, Zoku) en Robbert de Ruijter (SHMS’08, AFAS Software). Dit deden zij in het TOP Talk format; een presentatie van exact 10 minuten, waarin 20 slides ieder 30 seconden zichtbaar zijn.

Hotello of the Year Award 2022

De titel Hotello of the Year 2022 werd gewonnen door Floris Licht (HTH’03). Als initiatiefnemer van Hotels for Trees en succesvol hotelier is hij een waardige winnaar van de award. Hij liet zijn drie medefinalisten Barbara Kerstens (HMSM’99), Camille Oostwegel (HMSM’09, Oostwegel Collection) en Joachim de Looij (Saxion’06, Bunk Hotels) achter zich.

Alle finalisten hadden zich al eerder gepresenteerd voor de vakjury en vervolgens online campagne gevoerd om punten te scoren. Na een laatste one-minute pitch voor het publiek konden de aanwezigen met een live-stemming de doorslag geven.

Floris Licht

Floris Licht maakte eerder dit jaar de overstap naar DoubleTree by Hilton Amsterdam CS, waar hij Caroline Receveur opvolgde als general manager.

Daarvoor was hij jarenlang gm van Novotel Amsterdam Schiphol Airport, waar hij een duurzame strategie koos en onder meer in 2018 de Dutch Hotel Award won met zijn team.

Ook is hij initiatiefnemer van Hotels for Trees en rondde hij en passent ook nog een Executive MBA aan Nyenrode af, waarin hij onderzocht hoe hoteliers meer directe boekingen kunnen genereren.

Winnaars tot nu toe

De wedstrijd om de titel Hotello of the Year wordt georganiseerd sinds 2006, het tweede jaar dat HotelloTOP het jaarcongres hield.

Licht is na Gijs Hendrikx vorig jaar de tweede winnaar op rij die in de hotellerie werkt. In de 17e jaar dat de award wordt uitgereikt, wonnen nooit twee hoteliers na elkaar. Tot nu toe wonnen zelfs 'slechts' vijf hoteliers de titel, wat niet verwonderlijk is gezien het feit dat veel hotelschoolstudenten buiten de branche terechtkomen.

Dit zijn de 17 winnaars tot nu toe:

2022 – Floris Licht, DoulbeTree by Hilton Amsterdam CS/Hotels for Trees
2021 – Gijs Hendrikx, Hendrikx Hospitality
2020 – Emma Veerhuis, Kitchen Republic
2019 –Joost Rietveld, Too Good To Go
2018 – Sam Holtus, Happy Tosti
2017 – Linda Giebing, DoubleTree Penang
2016 – Maartje Nelissen, The Food Line-up
2015 – Pim Pelser, Brandvitamins en DoSocial
2014 – Jord Althuizen, Smokey Goodness
2013 – Niek van den Adel, spreker/coach
2012 – Poleanne Vluggen, Accor
2011 – Mike Coumans, Sendsteps
2010 – Frits Pannekoek, Vijverborgh Adviesgroep en Pieter Aalbers, Grand Catering.
2009 – Marielle Sijgers, Seats2meet
2008 – Roel Rol, oa Woonhotel Rotterdam
2007 – Bas Hoogland, Landal GreenParks
2006 – Marianne van Meurs, Casa 400

Talent of the Year Award

Eerder in het congres werd de award voor Talent of the Year 2022 uitgereikt aan een jonge, veelbelovende Hotello. Deze prijs ging naar Emmelie Westerhoff (BUAS’21). Zij wist tijdens haar studietijd al indruk te maken met zowel haar denkvermogen als haar ambitie en haar hands on mentaliteit.

De vakjury ziet in haar een netwerker pur sang en een échte Hotello. Ze liet het ondernemende duo Floris van Wijngaarden en Maarten Baas (SHMS’21 en ‘22) achter zich.

In 2023 verwacht HotelloTOP het Year Event weer traditiegetrouw op woensdag 11 januari tijdens Horecava te organiseren.