Alessandro Rancan is Dutch Bartender of the Year 2022

Alessandro Rancan is Dutch Bartender of the Year 2022

Bartender Alessandro Rancan van Rosalia's Menagerie in Amsterdam heeft de Beneluxfinale van Diageo World Class Bartender gewonnen en is daarmee Dutch Bartender of the Year 2022. Hij mag in september deelnemen aan de wereldfinale in Sydney.

Tijdens de Benelux-finale van de World Class Competition van Diageo op 30 mei in The Harbour Club Theater in Amsterdam, namen vier bartenders uit Nederland en vier bartenders uit de BeLux het tegen elkaar op. Eén van de Nederlandse deelnemers kon Dutch Bartender of the Year 2022 worden. 

Voor Nederland namen deel:

Dutch Bartender of the Year 2022 

Het was Alessandro Rancan die tijdens de zenuwslopende finale de driekoppige jury wist te overtuigen, en daarmee Laura Brady (winnaar in 2021) opvolgt als beste bartender van Nederland. 

Met het behalen van de titel is Alessandro Rancan, werkzaam bij Rosalia's in Amsterdam, nu deel van de World Class Family. Hij mag op 10 september 2022 in Sydney Nederland vertegenwoordigen op de internationale finale van de World Class Competition, waar bartenders van over de hele wereld strijden om de titel van World Class Bartender of the Year 2022 Worldwide. 

Signature challenge 

De jury beoordeelde de finalisten op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De jury bestond uit: Joeri d’Heuvaert (World Class Belux Champion 2021), Fjalar Goud (Isaac Company & voormalig World Class Western Europe-winnaar 2007) en Ingmar Voerman (Bar Industry Journalist). 

Het is een uitdagende tijd geweest, waardoor deelnemers hun horizon hebben moeten verbreden en er vernieuwende werk- en denkwijzen naar voren zijn gekomen. Een van de opdrachten in de finale dit jaar was het vertellen van een persoonlijk verhaal door middel van een signature challenge. 

De finalisten die streden om de titel Dutch Bartender of the Year 2022 begonnen met een blind tasting van de dranken achter de schermen. Vervolgens moesten ze voor het publiek een signature serve presenteren, waarna de top twee het tegen elkaar moesten opnemen tijdens ‘The Showdown’: een speed challenge. 

World Class Competition  

De World Class Competition is de grootste bartending wedstrijd ter wereld, met meer dan 10.000 bartenders uit 66 verschillende landen. De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door drankenproducent Diageo. 

Voorgaande Nederlandse winnaars:

2021 Laura Brady - The Duchess, Amsterdam
2020 [geen competitie]
2019 James Chaib - The Tailor, Amsterdam
2018 Ben Lobos - DR., Rotterdam
2017 Alberto Matallana - DR., Rotterdam
2016 Kevin Kroon - Door74, Amsterdam
2015 Tess Posthumus - Door74, Amsterdam