Sushiketen van PEC Zwolle-speler Sai van Wermeskerken failliet

Sushiketen van PEC Zwolle-speler Sai van Wermeskerken failliet

Voetballers stappen na het beëindigen van hun actieve sportloopbaan niet zelden in de horeca. En sommigen doen dat zelfs nog tíjdens hun voetbalcarrière. Die horecazaken zijn niet altijd succesvol - ondernemen en de bal aannemen zijn toch twee verschillende dingen. Zo ging deze week de sushiketen van PEC Zwolle-speler Sai van Wermeskerken failliet.

Sai van Wermeskerken, verdediger bij PEC Zwolle dat net is gedegradeerd uit de Eredivisie, opende in 2020 met hulp van een crowdfundfinanciering van ruim een ton Sushi Roku, een keten bestaande uit een paar shops en een afhaalrestaurant in onder meer Zwolle en Leek (bij Groningen). Aanvankelijk lijkt het Van Wermeskerken en zijn zakenpartner Shinja Nabae voor de wind te gaan.

Het verhaal over een profvoetballer van Japans-Nederlandse origine die het tot horecaondernemer schopt, genereert binnen en buiten Zwolle veel publiciteit. Eind 2021 lijkt het al minder rooskleurig te gaan: medewerkers eisen achterstallig loon en ook de aannemer zegt nog een vordering van zo'n €40.000 te hebben.

Van Wermeskerkens partner Shinja Nabae wordt ervan beticht in Japan, Nederland en Duitsland een spoor aan schulden te hebben getrokken. Uiteindelijk vragen Nederlandse schuldeisers het faillissement aan, dat eind mei door de rechter is uitgesproken. Dit meldt Faillissementsdossier.nl.

De sushi-ondernemers ontkennen de beschuldigingen stellig maar eind december besloot Van Wermeskerken uit de onderneming te stappen.

Niet de eerste

Weinig voetballers stappen net als Van Wermeskerkens nog tijdens hun actieve carrière in de horeca. Hawbir Moustafa, tot 2020 spelend bij MVV, deed dat wel met pizza's en shoarma bij Mama Mia, net over de Belgische grens bij Maastricht. Deze zaak is gewoon open.

Ook is Van Wermeskerkens niet de eerste voetballer wiens horecabedrijf failliet gaat, al betreft het daar vaker ex-voetballers. Zo had Aaron Winter in Lelystad restaurant Italian Lounge, dat ook failliet is. Wesley Sneijder opende in 2017 restaurant, club en cocktailbar Xaxa op Ibiza. Volgens verschillende bronnen is de zaak failliet, al werd dit vorig jaar door de ex-voetballer ontkend. Het restaurant is in ieder geval sinds oktober 2018 gesloten en de website is uit de lucht.

Een op de vijf Nederlandse profvoetballers wordt na zijn sportieve carrière ondernemer, schreef adviesbureau Berenschot in een onderzoek uit 2014. Met name horeca en mode lijken populaire bedrijfstakken onder voetballers die 'in zaken' gaan.

Meer Nederlandse (ex) voetballers in de horeca

Deze zijn nog altijd operationeel

  • Dries Boussatta – koffieketen Buongiorno met zes vestigingen in Amsterdam
  • Frank Rijkaard – restaurant Dheng in Vleuten
  • Theo Lucius – Feestcafé In d'n Ollie in Heeswijk-Dinther
  • Eef Mulders – Eetcafé Bagatelle in Den Bosch
  • Clarence Seedorf – Restaurantketen Fingers in Milaan, Rome en Porto Cerve

En deze niet meer:

Bekende internationale (ex-) voetballers met horeca:

  • Lionel Messi – restaurant VIP in Rosario, Argentinië
  • Alessandro del Piero – restaurant N10 in Los Angeles, VS
  • Zinedine Zidane – restaurant Nulle Part Ailleurs in Bordeaux, Frankrijk
  • Christiano Ronaldo hotelketen CR7, in samenwerking met Pestana. Vijf hotels, in Lissabon, Madrid, Madeira, Marrakech en New York.

Bekende internationale voetballers met ex-horeca: