Veel nieuwe cateraars erbij met festivals en feesten voor de boeg

Veel nieuwe cateraars erbij met festivals en feesten voor de boeg
Foto: Anne van der Woude

Met veel grote festivals voor de deur beginnen veel Nederlanders een eigen zaak in de eventcatering. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) was de horeca de sector met de sterkste stijging van het aantal starters, en dan vooral met mensen die als bijvoorbeeld zelfstandige kok of barista op een festival of congres werken.

In mei richtten 21.345 mensen in Nederland een nieuw bedrijf op, een stijging van 16 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de horeca steeg het aantal starters veel harder, met ruim twee derde.

Gedwongen sluitingen

Vorig jaar kampte de sector nog met gedwongen sluitingen van restaurants en cafés. Ook gingen veel grote evenementen niet door. Er is sprake van een inhaalslag waarbij bijvoorbeeld feesten die vorig jaar niet doorgingen nu worden gehouden.

Aantal dat stopt

Volgens de KVK nam ook het aantal ondernemers in de horeca dat stopt hard toe. Vergeleken met vorig jaar beëindigde 35 procent meer ondernemers in deze sector het bedrijf. Het totale aantal stoppers steeg met 32 procent tot 10.021. Eerder wees de instantie erop dat veel ondernemers een faillissement voor willen zijn. In mei gingen 161 bedrijven failliet, wat volgens de KVK nog altijd relatief laag is.

Ook in de zorg richtten opvallend meer mensen een eigen onderneming op.

Het totale aantal ondernemingen in Nederland steeg in mei op jaarbasis met 5,4 procent tot ruim 2,2 miljoen.