Neo KVL Hotel: wereldse allure in Oisterwijkse leerfabriek

Neo KVL Hotel: wereldse allure in Oisterwijkse leerfabriek
General manager Serkan Aslan van Neo KVL by Tasigo in Oisterwijk. Foto's: Peter Roek

De in Nederland onbekende Turkse hotelgroep Tasigo heeft een eerste hotel in ons land geopend. Niet in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag, waar het gros van de hotelketens die nieuw zijn in Nederland als eerste voet aan de grond zetten, maar in Oisterwijk. Met Neo KVL Hotel by Tasigo is daar een hotel met internationale allure verrezen.

De Turkse projectontwikkelaar Polimeks, eigenaar van hotelmerk Tasigo, kocht in 2018 de oude leerfabriek KVL (Koninklijke Verenigde Leder) langs het spoor, aan de rand van het centrum van het Brabantse Oisterwijk, om deze te herontwikkelen tot kantoren, woningen en Neo KVL Hotel.

Het design van dat hotel is een mix van oude elementen van de leerfabriek die begin 20e eeuw werd gebouwd en moderne elementen. Dat valt vooral op in het gigantische atrium, waar tussen de oude bakstenen fabriekswanden opvallend meubilair en veel groen staat.

Neo KVL Hotel in oude leerfabriek

Tot de leerfabriek in 2001 sloot, was KVL een van de grootste werkgevers van Oisterwijk. Sindsdien is het terrein in fases herontwikkeld en, zoals met veel industriële stukjes stad langs spoorlijnen, opnieuw in gebruik genomen. In 2018 verkocht de gemeente een deel van het complex aan Polimeks, voor naar verluidt tussen de €10 en €15 miljoen.

De projectontwikkelaar kwam vervolgens met het plan voor kantoren, 15 loft-woningen, vergaderruimtes, een parkeergarage en een hotel met 68 kamers. Het voormalige U-vormige hoofdgebouw werd afgesloten, waarbij het middendeel met een groot glazen dak en glazen pui is getransformeerd tot atrium.

Tasigo

In Nederland is Tasigo volledig onbekend en ook internationaal is het geen grote speler, met nu vijf hotels in totaal. In Turkije heeft de groep twee hotels, in Eskişehir en Izmir, en een derde op komst in Istanbul. Ook staan in de Russische stad Kazan twee hotels van de groep. Op het hotel in Izmir na, opereren ze onder de merken Tasigo of Neo by Tasigo.

De komst naar Oisterwijk is niet alleen voor het Turkse bedrijf bijzonder, ook voor Oisterwijk: het is het eerste internationale hotel in de plaats. ‘Al vinden we onszelf geen internationale hotelketen’, zegt general manager van Neo KVL Hotel by Tasigo, Serkan Aslan. ‘Dan moet ik denken aan Hilton of Accor, zo groot zijn we niet.’

Hotel in Oisterwijk

Feitelijk is dit het tweede hotel in de bebouwde kom van Oisterwijk (naast De Leijhof, ook 68 kamers), dat zo’n 20.000 inwoners heeft. In de natuur eromheen liggen er enkele, maar meer nog in het nabijgelegen Tilburg.

‘We zoeken altijd naar unieke gebouwen’, zegt Aslan in antwoord op de vraag hoe een kleine Turkse hotelketen in het Brabantse Oisterwijk terechtkomt. ‘Onze eigenaar heeft goede contacten in Nederland en hoorde over de mogelijkheid dit complex te kopen. Het past in onze filosofie: van monumentale gebouwen met een verhaal een hotel maken. Een van onze andere hotels zit bijvoorbeeld in een oud ziekenhuis. Ook willen we altijd de oude gebouwen combineren met moderne designelementen. Dat maakt het spannend.’

In Neo KVL Hotel is dat onder meer gedaan met meubilair, maar ook met verlichting. Het atrium en de voorgevel worden na zonsondergang op een bijzondere manier verlicht.

Skybar en Spa dicht door personeelstekort

Net als overal in Nederland is het ook in Oisterwijk lastig aan medewerkers te komen. Op dit moment werken er 25 mensen in het gehele complex, waarvan zo’n 20 voor het hotel. Aslan zegt eigenlijk 35 mensen voor het hotel alleen nodig te hebben.

Om die reden is nog niet alles in het hotel op volle stoom. Zo wordt een aangepaste menukaart gevoerd en staan de Spa in de kelder en de Skybar op de bovenste verdieping er werkloos bij. Beide zijn volledig ingericht en klaar voor actie, maar het ontbreekt aan personeel om ze te bemensen, zegt Imen Aslan enigszins gefrustreerd. Zij is de partner van general manager Serkan en houdt zich bezig met marketing en het onderhouden van de contacten met onderhuurders in het complex.

De 15 woningen zijn klaar en worden vanaf september in de verhuur gedaan, een deel van de kantoren is inmiddels bezet. In een ander deel van het complex zijn nog eens 57 woningen, ook van Polimeks.

Kunst bij Neo KVL Hotel

Polimeks haalt voor haar projecten inspiratie uit kunst. Dat uit zich niet alleen in de aanwezigheid van veel kunst in de hotels, ook in Neo KVL Hotel, maar zelfs in een eigen museum in Turkije, OMM in Eskişehir. ‘We willen van onze hotels geen museum maken, maar dragen cultuur een warm hart toe en willen het atrium inzetten voor kunsttentoonstellingen en andere artistieke uitvoeringen’, zegt Serkan Aslan.

In dat atrium springen vooral de lange rode sofa, die zich als een slang door de ruimte slingert, en de vele planten in het oog. ‘Er komen nog veel meer planten bij. Maar zoals vaak bij een hotelopening: je moet eerst gaan draaien om te ontdekken wat er nog kan worden toegevoegd.’

Aslan kwam in december naar Nederland. Oorspronkelijk was de opening van het hotel gepland voor najaar 2020, later werd dat zomer 2021 en uiteindelijk openden eind april de deuren. Aslan was hiervoor general manager van de hotels in het Russische Kazan, die hij 3 jaar geleden opende. In een verder verleden woonde hij al eens langere tijd in Amsterdam om van daaruit de Turkse badplaats Antalya te promoten. Voor de opening in Oisterwijk nam hij geen medewerkers van Tasigo uit andere hotels mee. ‘Voor mensen uit Rusland of Turkije is het niet makkelijk een werkvisum te krijgen.’

Neo KVL Hotel wil schuld aan de natuur afbetalen

Duurzaamheid is, net als voor veel hotelbedrijven, een belangrijk thema binnen Tasigo. ‘Als mensheid hebben we door gebruik van grondstoffen een schuld opgebouwd bij de natuur. Wij willen ons steentje bijdragen aan het terugbetalen van die schuld.’

Dit uit zich onder meer in het materiaalgebruik. Indachtig de historie van het gebouw komt leer als materiaal op een aantal plekken terug, maar daar is uitsluitend kunstleer gebruikt. Een deel van de inrichting is gedaan met vintage meubilair.

Zonnepanelen liggen nu nog niet op het dak maar komen nog wel.
Verder bij het ontbijt geen monoverpakkingen en op de kamers niet standaard amenities. ‘Uiteraard krijgen gasten die wel op verzoek op de kamer. Maar dan geen kleine flesjes, maar dispensers met zeep en shampoo. Naar ons idee reizen veel mensen met hun eigen cosmetica. Als ze ons erom vragen, hebben ze het echt nodig en vinden ze het niet erg om een dispenser te gebruiken.’

Meer hotels

Na Oisterwijk en Istanbul wil Tasigo meer hotels in Europa gaan openen. Daarvoor kijkt Polimeks nadrukkelijk naar Londen en Amsterdam. Ondanks de strenge regels in Amsterdam voor het vestigen van nieuwe hotels, voorziet Aslan weinig moeilijkheden.

‘Amsterdam is drie keer zo makkelijk als Oisterwijk. Vooral richting gasten. Amsterdam is een bestemming op zich, daar komen mensen naartoe en gaan vervolgens kijken in welk hotel ze kunnen slapen. Met Oisterwijk werkt dat niet zo. Probeer aan een Amerikaanse of Chinese gast maar eens uit te leggen wat Oisterwijk is.’

Lessen van een Turkse hotelier

Ondanks dat hij in 2008 al eens in Nederland woonde, leerde hij de eerste weken en maanden enkele belangrijke lessen voor de operatie van een hotel hier. ‘Vooral op het gebied van f&b. Zo speelden we met de gedachte bij het ontbijt ook Turkse elementen in te brengen. Maar dat sloeg niet aan. We zijn dan wel een Turks bedrijf, maar hebben een hotel in Nederland, met een Nederlands ontbijt. Hetzelfde geldt voor lunch. In Turkije lunchen we veel en uitgebreid en nemen daar de tijd voor, dat gaat in Nederland echt anders.’

Een andere les, die hij eerder in zijn loopbaan al leerde, is dat taal een barrière kan vormen. ‘Dat is ook een reden dat we geen medewerkers uit Turkije hebben meegenomen. Die spreken niet altijd goed Engels. Nederlanders wel. Maar we hebben een internationaal team, en dan merk ik dat het op detailniveau mis kan gaan in de communicatie als iemand de taal niet beheerst. Daarom wil ik ook nog wel een cursus Nederlands gaan volgen.’