Brasserie Paardenburg aan de Amstel viert 375 jaar gastronomie

Brasserie Paardenburg aan de Amstel viert haar 375 jaar bestaan. Het beroemde horecabedrijf kent een rijke geschiedenis.
Foto van Burgermeester van Amstelveen Tjapko Poppes (m) Oud eigenaar Dick Hoofd (l) en huidige eigenaar Gijs Numan (r)

Die geschiedenis begon in 1647 toen de houten boerderij uit 1594 in gebruik werd genomen als uitspanning onder de naam ‘Paardenburg’. In 1693 werd het optrekje gekocht door Pieter Meffert die er grootse plannen mee had. Door het steeds drukker geworden transport per koets, kar, schip en paard langs de Amstel, mikte hij op de verdere ontwikkeling van deze locatie.

In 1702 kreeg het de officiële functie van ‘Herberg’. Het was het begin van de rijke geschiedenis van één van Nederlands mooiste en beroemdste horecabedrijven waar nog vele uitbaters zouden volgen die Paardenburg verder uitbouwde, aanbouwde en er bijbouwde.

Paardenburg heeft een rijke historie en heeft heleboel bekende eigenaren gehad zoals Ton Fagel, Herman den Blijker en ook de HME Group waar Ron Blaauw destijds culinair directeur was, bezat de brasserie. Sinds 1 mei 2018 is Gijs Numan eigenaar van Brasserie Paardenburg.

Numan zet hoog in op professionele gastvrijheid. Toen hij als eigenaar startte vertelde hij dat hij de ouderwetse smaken, kwaliteit, sfeer, rust voor gasten en service vaak mist in de hedendaagse horeca.

Genodigden aan de lunch in de J.C. Braakensiekzaal (uit 1890) waaronder chefs Paul Fagel, Robert Kranenborg en Richard van Oostenbrugge en sommeliers Erwin Walthaus en Koen van der Plas.

Bijzondere wijnkaart

Speciale flessen Pauillac van Chateau Croizet Bages 1984 uit de wijnkelder van Paardenburg die tijdens de jubileumlunch als speciale wijn bij het tussengerecht is geschonken.

De wijnkaart en kelder van Brasserie Paardenburg zijn, met de grote hoeveelheid klassiekers uit topjaren zeer uitgebreid te noemen. Gasten worden bij Paardenburg getrakteerd op wijnen die al goed op dronk zijn.

Numan: ‘Dat zijn wijnen die de tijd hebben gehad om te rijpen. Zo komt de smaak van de wijn het beste tot zijn recht. Een Bordeaux moet eigenlijk minimaal 10 jaar rijpen, voordat deze wordt geschonken. Dat gebeurt, vanwege de kosten, bijna nergens meer.’

‘Omdat wij een wijnkelder met daarin een goede wijnvoorraad hebben, kunnen wij de wijn wel de tijd geven. Wanneer je eenmaal het verschil hebt geproefd, wil je niet meer anders.’ Naast de wijnen op onze wijnkaart ligt er in de kelder ook nog een speciale collectie met wijnen die tientallen jaren opgelegd zijn. Deze worden alleen met speciale gelegenheden ontkurkt.

Nostalgische wijnfles

Fles wijn afkomstig uit het VOC ship ’T Vliegend hart’ die op 3 februari 1735 is gezonken voor de kust van Zeeland. Deze bijzondere fles is in 1981 door duikers uit het rak gehaald en heeft in de tijd van Dick hoofd in Paardenburg gestaan en is nu terug in de Brasserie.

Als cadeau voor het 375 bestaan ontving Gijs Numan van, oud eigenaar, Dick Hoofd een speciale nostalgische fles wijn afkomstig uit het VOC ship ’T Vliegend hart’ die op 3 februari 1735 is gezonken voor de kust van Zeeland. Deze bijzondere fles is in 1981 door duikers uit het wrak gehaald en heeft in de tijd van Dick hoofd in Paardenburg gestaan en is nu, na 21 jaar terug in Paardenburg waar hij in de tijd van Dick stond.

Professionele gastvrijheid

Wat als een rode draad door de geschiedenis van Paardenburg loopt is de professionele gastvrijheid waar het groot mee geworden is. De ontvangst van de gast die de locatie bezoekt om mensen te ontmoeten, iets te nuttigen, te overnachten (tot 1975) of voor iets heel speciaal in het leven zoals een huwelijk, verjaardag of een afscheidsceremonie.  Zonder de aandacht voor de gast, het team en het product had Paardenburg nooit 375 jaren nog bestaan.