Top 3 wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 bekend

Top 3 wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 bekend

SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) heeft donderdag 1 december namens de commissie Beste Leerbedrijf Horeca, bekend gemaakt welke leerbedrijven in de Top 3 staan voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023.

De leerbedrijven die gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023, zijn in willekeurige volgorde: De Hof uit Renswoude, De Werf uit Veere en ’t Voorhuys uit Emmeloord.

Wedstrijdcommissie

Ook dit jaar had de wedstrijdcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars Van der Valk Sassenheim-Leiden en ’t Havenmantsje, de mooie taak om te bepalen welke leerbedrijven dit jaar de finale bereiken.

Top 10 leerbedrijven

De Top 10 van beste leerbedrijven is afgelopen weken bezocht door de vakjury van de wedstrijd. Om een compleet beeld te krijgen van het leerbedrijf en de leermeesters, werd tijdens het bezoek uitvoerig met hen gesproken. Daarnaast werd het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep genomen. De resultaten van de bedrijfsbezoeken werden door de vakjury gepresenteerd aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald.

De Top 3

De Hof, De Werf en ’t Voorhuys wisten zich als beste leerbedrijven te onderscheiden. De bedrijven vielen tijdens de jurybezoeken op door de gestructureerde en heldere opleidingsvisie, met een individuele aanpak voor elke leerling. Ook werden de opdrachten tijdens de nominatieronde door deze bedrijven het beste uitgevoerd.

‘De wedstrijd is er om samen met leerbedrijven te blijven werken aan de allerbeste praktijkopleidingen voor nieuwe horecamedewerkers en leerbedrijven te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren’, aldus directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie Ricardo Eshuis.

‘Het bezoek aan de Top 10 heeft ons geleerd dat steeds meer bedrijven zich bewust zijn van hun DNA en het belang dat zij leerlingen werven en selecteren die daarbij passen. Wat ons opviel is dat bij bedrijven waar ambachtelijk wordt gewerkt, ook veel aandacht is voor de mensen en de leerlingen. Wellicht zegt dat iets: liefde voor het product, is ook liefde voor de mensen. Dat zien we in ieder geval sterk terug bij de Top 3. Wanneer er een competitieve cultuur heerst vanuit de ambitie het beste product neer te zetten, dan moeten leerlingen daar in mee kunnen. Het is goed te zien dat bij deze leerbedrijven leerlingen daadwerkelijk iets toevoegen aan het team en zo veel kunnen leren.’

Beste Leermeester Horeca

De rol van de leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023. De beste leermeester kwam in beeld bij de bezoeken van de vakjury aan de leerbedrijven in de Top 10. Deze prijs is bedoeld voor die leermeester, die er met zijn of haar eigen kwaliteiten bovenuit steekt. Welke leermeesters in de Top 3 Beste Leermeester Horeca staan wordt maandag 5 december bekendgemaakt door SVH.

Finale

De leerbedrijven in de Top 3 worden in december bezocht en beoordeeld door de voltallige wedstrijdcommissie. Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op de Horecava in 2023 bekendgemaakt.

Meer dan 100 deelnemers

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks gehouden en startte begin september met de nominatieronde. Leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven opgeven voor de felbegeerde titel. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. Voor deze wedstrijd, die door de pandemie twee edities heeft overgeslagen, werden dit jaar ruim 100 leerbedrijven genomineerd.

Eerdere winnaars Beste Leerbedrijf Horeca

 • 2019/2020: ’t Havenmantsje in Harlingen
 • 2018/2019: Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden
 • 2017/2018: Het Hooihuis in Roosendaal
 • 2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
 • 2015: Vroeg in Bunnik
 • 2014: Stempels Haarlem
 • 2013: Hotel Greenside Texel
 • 2012: McDonald’s Nederweert
 • 2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
 • 2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
 • 2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe
 • 2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
 • 2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte

Eerdere winnaars Beste Leermeester Horeca

2019/2020: Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten