Miljoenenclaims tegen bedrijf familie Van Eijl door bouwvertraging Amrâth Utrecht

Miljoenenclaims tegen bedrijf familie Van Eijl door bouwvertraging Amrâth Utrecht

De vertraging bij de bouw van Galaxy Tower in Utrecht, waar onder meer een Amrâth hotel komt, is opgelopen tot 2,5 jaar. Zowel aannemer Ballast Nedam als installateur Homij hebben miljoenenclaims neergelegd bij opdrachtgever De Lelie, het vastgoedbedrijf van familie Van Eijl - ook de eigenaren van Amrâth.

Galaxy Tower omvat een Amrâth hotel met 260 kamers op de eerste zeven verdiepingen en 317 huurappartementen op de achtste tot en met dertigste etage. De toren wordt gebouwd in opdracht van De Lelie Vastgoed, Amrâth Hotels steekt als belegger geld in het hoteldeel van Galaxy Tower. Zowel De Lelie als Amrâth vallen onder Van Eijl Beheer en Management bv, het bedrijf van de familie Van Eijl. Amrâth-voorman Kaspar van Eijl is sinds 2019 100 procent eigenaar van de bv. 

Miljoenenclaims 

De grondwerkzaamheden voor het project in het Utrechtse stationsgebied gingen officieel in juli 2018 van start, nadat het in 2015 al werd aangekondigd. Oorspronkelijk moest het project in juni 2021 klaar zijn, dat werd in 2021 al bijgesteld naar maart 2023. En nu is de oplevering nog eens maanden vertraagd tot minstens oktober 2023. 

Ballast Nedam als hoofdaannemer heeft vanwege de vertragingen een claim van tientallen miljoenen bij de opdrachtgever neergelegd, onderaannemer en installatiebedrijf Homij nu voor nog eens 7,5 miljoen. Al deze claims liggen op het bord bij De Lelie, waarmee een miljoenenstrop dreigt voor de familie Van Eijl als de claims worden toegewezen. 

Vertraging en weigering 

De eerste vertraging ontstond toen in 2019 de bouw moest worden stilgelegd voor de aanleg van nutsvoorzieningen. Ballast Nedam geeft hier De Lelie de schuld van: de opdrachtgever had volgens de aannemer tekeningen niet op orde en leverde informatie (veel) te laat aan. Later zorgden volgens Van Eijl zaken als materiaal- en personeelstekorten voor verdere vertraging. 

In 2021 stonden De Lelie en Ballast Nedam al eens tegenover elkaar bij de rechter tijdens een kort geding, en in november 2022 bij een hoger beroep. De aannemer had het werk stilgelegd nadat De Lelie, volgens Ballast Nedam niet voor het eerst, niet aan betalingsverplichtingen had voldaan. In beide gevallen oordeelde de rechter dat de aannemer de bouw moest hervatten, waarbij het hof in de uitspraak van het hoger beroep als voorwaarde stelde dat de opdrachtgever direct €3 miljoen moest overmaken en daarna aan de betalingsverplichtingen moet voldoen zolang de aannemer de werkzaamheden voortvarend blijft uitvoeren. 

Parallel aan deze rechtsgang, waar De Lelie de klagende partij is, is Ballast Nedam een bodemprocedure gestart om tientallen miljoenen aan vertragingsvergoeding van De Lelie te eisen. Wanneer die zaak dient, is nog niet bekend. 

Onderaannemer roert zich 

En nu heeft ook installateur Homij zich in de strijd gemengd en spande recent ook een kort geding aan tegen De Lelie. Homij is onderaannemer, en zodra hoofdaannemer Ballast Nedam vertraging oploopt, kan ook Homij niet verder. Iedere maand vertraging kost de installateur €250.000. De verwachte vertraging is dertig maanden. Daarmee becijfert Homij de schadeclaim op €7,5 miljoen. Alleen al in de periode tot en met december 2021 bedraagt de schade €3,5 miljoen. De Lelie heeft al wel €2 miljoen schadevergoeding betaald. De rechter vindt de berekening van Homij voldoende aannemelijk. De installateur zou dus €5,5 miljoen tegoed hebben. 

Betalingsgedrag De Lelie niet vlekkeloos 

Homij heeft genoeg reden om die financiële zekerheid te eisen, constateert de rechter. Het betalingsgedrag van De Lelie was niet vlekkeloos. In de periode van eind 2018 tot en met 2022 heeft de ontwikkelaar tientallen facturen niet op tijd betaald. Bijna allemaal van honderdduizenden euro’s of meer. De overschrijding van de betaaltermijn varieerde van 2 tot 565 dagen. 

Verdere betalingsproblemen bij De Lelie liggen op de loer omdat de ontwikkelaar ook problemen heeft met de andere partijen in het project, zoals de claim van Ballast Nedam van tientallen miljoenen. 

Beslag op Amrâth Hotels 

De aannemer legde daarom conservatoir beslag onder de afnemers van het project. Dat zijn Amrâth Hotels en Restaurants voor het hoteldeel en Stichting Spoorwegpensioenfonds en Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer voor de appartementen. Dat zal ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op de liquiditeitspositie van De Lelie, verwacht de rechter.  

Verder heeft De Lelie een meningsverschil met de afnemers van de appartementen, wat ook tot rechtszaken leidde. Volgens de afnemers voldoet het ontwerp van die appartementen niet aan het oorspronkelijk overeengekomen kwaliteits- en afwerkingsniveau. Wat De Lelie meerwerk noemt om tot dat niveau te komen, kan volgens de afnemers dus gewoon onderdeel zijn van de overeenkomst. In dat geval zullen ze er niet extra voor betalen. Ook daarin ziet Homij een risico voor De Lelie. Als het misgaat met de ontwikkelaar, zijn de afnemers niet verplicht om bij te springen. Die laatste zouden het werk ook kunnen gunnen aan een andere ontwikkelaar. 

Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel

Het hotel beschikt, naast 260 kamers, na oplevering over twee restaurants, bar, tuin, 3 vergaderzalen, wellness met zwembad en fitness. Onder de toren komt een parkeergarage en bewoners van de appartementen boven het hotel kunnen gebruik maken van de faciliteiten als het zwembad en fitness.

Duurzaamheid

Ondanks de stadslocatie is er veel aandacht voor groen met gevel- en daktuinen op verschillende hoogtes. De Galaxy Tower heeft een hoge duurzaamheidsfactor met een beperkte energievraag door onder andere de toepassing van zonnepanelen op daken en gevels en warmte koude opslag in de bodem. De woningen zijn ‘gasloos’. De gemeente Utrecht heeft belang bij een verdere uitbreiding van het hotelaanbod in de stad en ziet de komst van het hotel dan ook als een cruciaal onderdeel van het herontwikkelingsplan van het Jaarbeursplein. Het ontwerp voor de Galaxy Tower komt uit handen van Tangram Architekten. Ballast Nedam is als aannemer betrokken bij het project en Homij verzorgt de techniek.

Amrâth Hotels - via moeilijkheden naar de sterren

Amrâth heeft een paar sombere jaren achter de rug, waar zowel de steeds verder oplopende vertraging van de bouw in Utrecht en sluitende hotels aan bijdroegen. In coronatijd moest de groep in korte tijd Hotel Belvoir in Nijmegen (juli 2020) en Amrâth Breda (december 2020) sluiten. Amrâth Eindhoven sloot zelfs al in maart 2020, maar heropende anderhalf jaar later weer met een nieuw concept. In de zomer van 2022 sloot ook Amrâth Hotel & Thermen in Born voorgoed de deuren.

Maar na die rij sluitingen had de groep recent eindelijk weer goed nieuws: het portfolio werd weer uitgebreid met de aankoop van twee hotels, in Amersfoort en bij luchthaven Rotterdam. Dit 'licht aan het einde van de tunnel' sluit mooi aan bij het motto van De Lelie Vastgoed. Dat luidt: 'Per Aspera ad Astra', een Latijnse spreuk die vertaalt als: 'via moeilijkheden naar de sterren'.