Hoogervorst roept horeca op het matje

Minister Hoogervorst van Financiën roept de horecabranche op het matje wegens de forse prijsstijgingen in cafés en restaurants sinds de invoering van de euro. Hij maakt zich 'ernstig zorgen' over deze ontwikkeling, die hij op korte termijn met brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland wil bespreken.

Hoogervorst baseert zich op onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). De rekenmeesters van het kabinet concluderen dat de horeca een slaatje probeert te slaan uit de invoering van de euro. De prijsstijging van een pilsje en andere versnaperingen is niet te verklaren uit extra kosten en winstherstel, stelt het CPB. ‘Daarmee zijn er duidelijke aanwijzingen dat de introductie van de euro is gebruikt om de winstmarges extra te verhogen.’

De prijzen in de horeca zijn in de eerste acht maanden van 2002 gemiddeld met 6,3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijsstijging van alle bestedingen bedraagt in 2002 3,6 procent. Het CPB verwacht dat de prijsverhogingen tijdelijk zullen zijn, nu het kroeg- en restaurantbezoek terugloopt.