Onbekenden saboteren maïsoogst

Onbekenden hebben de afgelopen dagen op verschillende plaatsen in Oost-Brabant de maïsoogst gesaboteerd. Op verschillende plaatsen zijn stukken metaal tussen de maïs gehangen. De messen van de hakselaars slaan daarop kapot en vliegen alle kanten uit. Persoonlijke ongelukken hebben zich daarbij voor zover bekend niet voorgedaan. Het onbekend hoe groot de schade is.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Het is volgens een woordvoerder vrijwel uitgesloten dat het om vandalisme door jongeren gaat. Het vermoeden bestaat dat de daden een uitvloeisel zijn van de hevige onderlinge concurrentiestrijd tussen de loonwerkerbedrijven die de maïs in opdracht van de boer binnenhalen. 'Bewijzen daarvoor zijn er echter niet', aldus de zegsman.

Het probleem is niet nieuw. Al jarenlang hangen onbekenden tijdens de oogstcampagne stukken metaal tussen de maïs. Om daar wat aan te doen zijn de oogstmachines inmiddels uitgerust met metaaldetectoren. Die zorgen ervoor dat de machine tijdig afslaat. Dit jaar is de sabotage echter gepleegd met stukken roestvrij staal. De detectoren reageren daar niet op.