Weer acties bij Utrechtse restaurants tegen omstreden ingrediënt

Weer acties bij Utrechtse restaurants tegen omstreden ingrediënt

Opnieuw hebben dierenactivisten protestacties gehouden bij Utrechtse restaurants die foie gras serveren. In januari bezetten actievoerders restaurant Bistronome des Arts in de stad, waarvoor uiteindelijk zes van hen zijn veroordeeld. Dit weekend waren de restaurants Cantina di David en Zies aan de beurt. Hier beperkte de actie zich tot buiten de restaurants, er zijn deze keer dan ook geen aanhoudingen verricht.

Gewapend met spandoeken en voorzien van bivakmutsen verzamelden zich afgelopen weekend enkele tientallen actievoerders van Active for Justice voor de deuren van twee Utrechtse restaurants die foie gras serveren: Cantina di David en Zies. Op de spandoeken en borden stonden teksten als ‘Stop dierenleed, boycot foie gras’, 'Haal foie gras van het menu' en ‘One solution, vegan revolution’. 

De eigenaren van beide restaurants reageren gelaten op de protesten. ‘Het is voor ons geen probleem, alleen voor de gasten is het niet leuk', zegt Feysun Canatar, eigenaar van Cantina di David, tegen RTV Utrecht

Canatar biedt foie gras als optionele toevoeging bij een Black Angus tournedos. Hij kan best begrijpen dat de actievoerders niet blij zijn met foie gras, maar benadrukt dat het legaal is om het te serveren en hij dus niets verkeerd doet. ‘Dit is niet de manier om het serveren van foie gras te stoppen', zegt hij over de actie voor de deur van zijn restaurant. ‘Ze moeten naar Den Haag'.  

Volgens een woordvoerder van Active for Justice heeft dat geen zin. De productie is in Nederland al verboden. Maar vanwege de vrije import van goederen kan het wel geserveerd worden. 

Intimiderend 

Ook eigenaar Francies Slee van Zies heeft geen problemen met mensen die actievoeren, alleen vindt zij het voor haar gasten wel vervelend dat het pal voor de deur gebeurt. ‘Ze staan daar met bivakmutsen op en met hun gezicht tegen de ramen. Dat is best intimiderend. Ook werd de deur opengedaan en werden flyers naar binnen gegooid.’ 

Ook Slee vindt dat de activisten bij haar aan het verkeerde adres zijn met hun protest. ‘Ze kunnen beter naar Frankrijk gaan. Wij doen niets verkeerd. Als iets niet volgens de wet mag, zouden we het niet doen.’ 

Bovendien is ze zelf wel gecharmeerd van de gemeste ganzen- en eendenlever. ‘Het is een gastronomisch gerecht, een mooi product. En het is ook een seizoensproduct. We werken er niet het hele jaar mee en over een paar weken is het waarschijnlijk weer van de kaart.’ Dat is dan niet onder druk van de actievoerders, wil ze benadrukken. Op dit moment staat op de kaart een terrine van eendenlever met brioche en kweepeer

Active for Justice zegt door te gaan met de acties totdat de restaurants het gerecht niet meer op de kaart hebben staan. Op Twitter kondigde de groep aan de komende tijd nog terug te komen bij Zies. ‘We snappen dat dit vervelend is voor de restauranteigenaren, maar wij vinden het nog vervelender wat de dieren moeten doormaken voor een luxeproduct.’ 

Zes activisten veroordeeld  

In januari ging een actie bij restaurant Bistronome des Arts, ook in Utrecht, een stuk verder dan nu bij Zies en Cantina di David. Waar de actievoerders nu buiten bleven staan, ketenden een aantal zich binnen in Bistronome des Arts vast. 

Een aantal weigerden te vertrekken en moesten door de politie worden losgeknipt. Zeven actievoerders werden aangehouden, zes van hen zijn begin deze maand door de politierechter veroordeeld voor lokaalvredebreuk. Ze werden schuldig bevonden, maar kregen geen straf opgelegd.

Die actie, waar volgens eigenaar al een jaar van (online) intimidatie aan vooraf ging, kreeg veel aandacht. Ook leidde het ertoe dat die eigenaar, die vanwege haar veiligheid niet met haar naam wil worden genoemd, uiteindelijk zwichtte en foie gras van de kaart haalde.

Ze heeft de bezetting van haar restaurant, waar ze met haar 11-jarige zoon boven woont, als traumatisch ervaren en voelt zich niet meer veilig in haar eigen huis.