Ondernemers achter De Kop van Oost nemen Café Cliché over

Ondernemers achter De Kop van Oost nemen Café Cliché over
Eshwin Boetting (l) en Maarten Koelink voor pand van Cliche.

De ondernemers achter restaurant De Kop van Oost starten op de oude plek van Café Cliché een nieuw all-day toegankelijk Italiaans restaurant. De opening van Novi wordt in maart van dit jaar verwacht. Misset sprak met de ondernemers over hun plannen.

Eshwin Boetting en Maarten Koelink nemen samen met Tjebbel Maris en Boudewijn Siliakus, hun partners in de Kop van Oost de lokatie van Café Cliché op de Middenweg in Amsterdam over. Deze zaak, opgezet door chefkok Sidney Schutte van Spectrum**, ging in september 2023 failliet.

‘Net zoals bij de andere zaak zullen Koelink en ik actief zijn in de operatie en houden Maris en Siliakus zich bezig met de back-office’, vertelt Boetting.

Italiaans all day

‘We waren al even op zoek naar een andere locatie en deze voldoet aan veel van onze wensen’, stelt Koelink. ‘Voldoende groot (meer dan 100 couverts), met een aparte ruimte voor groepen en in een gebied met veel kansen.’ De insteek van de mannen zal een Italiaans all-day restaurant zijn.

‘In gesprekken met de gebiedsambtenaar van de Gemeente Amsterdam bleek dat ze recent onderzoek hadden gedaan onder de bewoners van Watergraafsmeer. Daar werd aangegeven dat er in dit deel van de wijk een plek wordt gemist waar je elkaar kunt ontmoeten voor een koffie of een broodje. Dat sluit precies aan bij de plannen die wij hebben’, verklaart Boetting.

‘Wij denken dat uitsluitend een avondzaak in dit deel van Oost niet werkt. Hier heb je de hele dag shoppers dus is er meer behoefte aan een dag (en avond) zaak hadden we bedacht. Wij willen met Novi de Italiaanse huiskamer van Watergraafsmeer creëren, laagdrempelig voor iedereen waar we met een Italiaans touch koffie met wat lekkers, lunch met verse focaccia’s (ook take-away), lekker glas wijn met wat bites, alleen een bordje verse pasta of een volledig Italiaans diner serveren.’

Terras mag niet

Nadelig is dat een terras in de binnentuin voorlopig niet is toegestaan. ‘Daar zijn we nog over in gesprek met de gemeente maar ook luisterend naar de andere ondernemers hier lijkt de kans klein’, vertelt Boetting. ‘We hebben wel lange banken aan de gevel en gaan de ingang meer toegankelijk maken met een tochtsluis zodat de deuren heel gastvrij de hele dag open kunnen blijven.’

Ook wat interieur betreft wordt het aangepast. ‘We zullen het veel lichter gaan maken, de bar wat opfrissen maar ook een koffie/focaccia corner zichtbaar bij de ingang en het raam creëren. Waardoor gasten naar binnen worden getrokken.’

De planning is dat Novi (nieuw in het Italiaans) ergens in maart de deuren opent. ‘We willen pas openen als alles helemaal klaar is’, stelt Koelink. ‘Wat personeel betreft gaan we goed. Er is een Italiaanse chef en alhoewel we net gestart zijn met werven krijgen we de laatste tijd elke dag wel spontane open sollicitaties. We merken dat de krapte een beetje uit de markt gaat. Maar tegelijk hebben we een flink rooster met zeven dagen open van 9 uur in de ochtend tot laat in de avond, dus daar nog wel actie op gaan ondernemen.’