Wijnrestaurant Contraste opent op locatie van Restaurant Kom Eten

Wijnrestaurant Contraste opent op locatie van Restaurant Kom Eten
Kenneth Tjong Ayong & Paulien van Wieringen (Foto: Marinda Baak)

Op de locatie van Restaurant Kom Eten in Hoogmade is vanaf eind februari Wijnrestaurant Contraste gevestigd. Bij Contraste werken ze verspillingsvrij zonder menukaart.

'Een vaste gast vertelde over een ‘wijnrestaurant’ waar hij had gegeten. Toen ik het woord ‘wijnrestaurant’ hoorde, dacht ik alleen maar ‘ja!’. Dat is precies wat past bij ons. Want de wijn en de gerechten zijn hier even belangrijk en dat wordt zo meteen duidelijk', vertelt Paulien van Wieringen (gastvrouw & eigenaar).

Chef-kok & eigenaar Kenneth Tjong Ayong vult aan: 'Onze passie ligt bij het maken van mooie wijn-spijscombinaties. Dat is waar onze talenten als ondernemersstel samenkomen: ik kook en mijn vrouw selecteert de juiste wijn bij ieder gerecht. Daarmee willen we onze gasten keer op keer verrassen.'

Oude wijn in nieuwe zakken?

Ditzelfde koppel was de afgelopen bijna 12 jaar exploitant van Restaurant Kom Eten. Dus gaat het hier om oude wijn in nieuwe zakken? Betreft het een nieuw restaurant of een nieuwe naam? 'Eigenlijk is in de afgelopen 12 jaar alles aan ons bedrijf veranderd, behálve de naam', vertelt Paulien lachend.

'In 2012 startten we met Kom Eten als een lekker laagdrempelige zaak voor koffie, lunch, borrel en diner. Dat hebben we jarenlang met veel plezier gedaan, maar toen kwam corona met de bijbehorende afhaalmaaltijden. Daarna hebben we het roer omgegooid en ons gefocust op lunch en diner met uitsluitend een chef’s-menu vol ingrediënten uit onze moestuin hier in Hoogmade.'

'En dit is de formule die voor ons werkt: we hebben nog nooit zulke goede feedback van gasten gekregen en we werken duurzaam en zonder verspilling doordat eigenlijk iedereen vooraf reserveert. Plus: we vinden het zelf leuker dan ooit want we kunnen al onze creativiteit kwijt! En omdat wij hier zelf iedere dag op de vloer staan, is dat niet onbelangrijk. Dus ja, enerzijds is het oude wijn in nieuwe zakken want wij gaan nergens heen. Maar tegelijkertijd is dit ook het moment om het boek Kom Eten te sluiten en een nieuw boek te openen. En dat boek heet Contraste.'

Een mooi Contraste

En waarom Contraste? 'Ons restaurant en wijzelf hangen van tegenstellingen aan elkaar en dat vinden we mooi. Zo bieden we onze gasten de kwaliteit van fine dining maar zonder de formele sfeer die daar vaak bij hoort. Natuurlijk hebben we een nette zaak, maar niemand hoeft bij ons ‘op te zitten’, stelt Kenneth.

'Voor mij gaat Contraste ook over de BBQ die bij ons aan de waterkant staat: die gebruiken we dagelijks, ook voor ingrediënten die je thuis niet snel besluit te barbecueën. Het wiel dat aan de BBQ zit, vormde dan ook de inspiratie voor ons nieuwe logo en beeldmerk. Tegelijkertijd symboliseert datzelfde vierdelige wiel de verschillen tussen de seizoenen: ook heel erg passend bij hoe wij werken.'

Paulien vult aan: 'We kunnen het woord Contraste echt loslaten op duizend-en-een verschillende elementen: van het feit dat we alleen een verrassingsmenu serveren en helemaal geen menukaart meer hebben tot de contrasten die gasten per seizoen op hun bord proeven. En van de contrasten in wijn en spijs tot hoe verschillend we 's zomers en 's winters binnen en buiten werken op onze prachtige locatie aan het water. Ook de pretentieloze maar goede wijnen die wij graag schenken, vormen een mooie tegenstelling met de soms pretentieuze wijnwereld.'