Collega's vinden Jonnie Boer de beste

Collega's vinden Jonnie Boer de beste

Jonnie Boer is de nieuwe nummer 1 in de jaarlijkse koksenquête van Elsevier. De driesterrenchef van De Librije in Zwolle wisselt van plek met Sergio Herman, die de afgelopen jaren de lijst aanvoerde. In de top 20, die wordt samengesteld op basis van de meningen van chefs, staan vier nieuwe namen.

Na jarenlang tweede te zijn geweest na Sergio Herman, heeft Jonnie Boer de hoogste positie eindelijk weer te pakken, zo schrijft Elsevier in de themabijlage Stijl Feestmaand, waarin de jaarlijkse koksenquête is opgenomen.

Sergio Herman

De driesterrenchef van De Librije was volgens zijn collega's ook al eens de beste in 2001 en 2004 en wisselt in de lijst van 2013 van plek met Sergio Herman.

'Herman kreeg ondanks de sluiting van Oud Sluis veel stemmen van zijn collega's, die zijn betekenis voor de Nederlandse gastronomie roemen.

Brevet en Vinke

Ook de derde en vierde plek worden bezet door een chef-kok uit Zeeland. Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen stijgt van plaats 4 naar plek 3, gevolgd door zijn tweesterrencollega Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Hoofdplaat (van 5 naar 4).

Lucas Rive

Lucas Rive stond in 2012 op de derde plek als chef-kok van De Bokkedoorns in Overveen en staat in de nieuwste ranglijst met zijn eigen restaurant in Hoorn op plaats 8.

Nieuwe namen

De lijst met twintig beste koks bevat vier nieuwe namen: Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve in Waalre (13), Syrco Bakker van Pure C in Cadzand (16), Nick Bril van Oud Sluis in Sluis en straks The Jane in Antwerpen (19) en Jan Sobecki van Chapeau! In Bloemendaal (20).

Elsevier Stijl

De ranglijst met de twintig beste koks van Nederland, gekozen door vakgenoten, is een jaarlijks terugkerende lijst van weekblad Elsevier.

Het artikel is opgenomen in de bijlage Elsevier Stijl Feestmaand. Een uitgave bestellen, kan hier.

Collega-chefs

De top 20 van 2013 is de dertiende editie. Voor de samenstelling van deze editie werden 'circa 480 koks' uitgenodigd om hun oordeel te geven, daarvan verleenden 81 hun medewerking.

Zij mochten maximaal vijf chefs noemen. Iedere genoemde chef kreeg één punt, de chef met de meeste punten is de winnaar.

Top 20

1. Jonnie Boer (2)
2. Sergio Herman (1)
3. Jannis Brevet (4)
4. Edwin Vinke (5)
5. Jacob Jan Boerma (6)
6. Hans van Wolde (8)
7. Nico Boreas (12)
8. Lucas Rive (3)
9. François Geurds (7)
10. Mario Ridder (10)
11. Margo Reuten (11)
12. Onno Kokmeijer (16)
13. Dick Middelweerd (nieuw)
14. Martin Kruithof (9)
15. Jarno Eggen (15)
16. Syrco Bakker (nieuw)
17. Ron Blaauw (13)
18. Henk Savelberg (17)
19. Nick Bril (nieuw)
20. Jan Sobecki (nieuw)